Optuženi Hasanbašićupućen kod psihijatra, jer “čuje glasove”

Nebojša Tomašević
Optuženi Hasanbašićupućen kod psihijatra, jer “čuje glasove”

Banjaluka - Mustafa Hasanbašić zvani Muća (41) iz Tešnja, koji je pucao na policijsku patrolu i oteo taksi vozilo u mjestu Glavica kod Doboja tvrdi da ima psihičkih problema i da “čuje razne glasove”, zbog čega će biti podvrgnut neuropsihijatrijskom pregledu prije nego što mu počne suđenje, odlučilo je sudsko vijeće banjalučkog Okružnog suda.

 

Vještačenje zdravstvenog stanja optuženog zatražili su njegovi advokati Gorana Nešković i Veljko Đivša. Nešković je pojasnio da je s obzirom na stanje optuženog potrebno utvrditi da li je u mogućnosti da prati suđenje i da li je u vrijeme krivičnog djela bio uračunjiv. Hasanbašić je sudu kazao da pije razne lijekove za smirenje, da se ne osjeća dobro i da ne može da spava.

Prema optužnici, on je policiju napao 9. marta 2018, a u tome mu je pomogao saučesnik i sugrađanin Benjamin Ćostović, zvani Zvijer, koji je priznao krivicu i osuđen na godinu i po zatvora. U optužnici je navedeno da se sve desilo kada je policijska patrola uočila Hasanbašića i Ćostovića kako konzumiraju i prepakuju narkotike stojeći pored “golfa 5” u mjestu Glavica kod Doboja. Droga je, navedeno je, bila Hasanbašićevo vlasništvo. U patroli koja ih je pokušala da kontroliše bili su policajci Nermin S. i Almir Z.

- Hasanbašić, za kojim je bila raspisana potjernica zbog izbjegavanja zatvorske kazne, počeo je da bježi. Odbacio je torbu iz koje je izvadio pištolj, a u njoj je ostavio nekoliko paketića spida. Policajci su mu naredili da stane, a on se okrenuo i ispalio hitac prema njima - piše u optužnici.

Dok je Hasanbašić bježao, dodato je u optužnici, Ćostović je prišao policajcima i udario Nermina S, usljed čega je Nermin iz pištolja nehotice ispalio hitac. Nakon toga, Ćostović ga je napao i pokušao da mu otme oružje, ali su policajci uspjeli da ga savladaju. Hasanbašić je pobjegao i uspio da dođe do poznanice u Doboju, koja je pozvala taksi za njega. Nakon dolaska vozila Hasanbašić je taksisti Zdravku G. rekao da ga vozi u mjesto Prijedel. Tokom vožnje naišli su na policijski punkt i Hasanbašić je pištoljem zaprijetio taksisti da ga obiđe i ne staje. Kada je vidio da vozilu prilazi policajac, on je taksistu istjerao i sjeo za volan te pobjegao. Policajac Stanko Đ. je zapucao na vozilo, ali je Hasanbašić otišao. U Rajčevu na području Zeničko-dobojskog kantona izašao je iz vozila i krenuo pješice, a otkriven je u mjestu Palučak kod Jablanice, gdje je uhapšen.

Dosije

Mustafa Hasanbašić poznat je po činjenju krivičnih djela i ima podeblji dosije u policiji. Njega je Vrhovni sud FBiH 2007. godine pravosnažno osudio na sedam godina robije, jer je 1997. u Cirihu ubio Italijana Đuzepea Sidu. On je nakon ovog zločina počinio još i krađu, te pobjegao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana