Одбрана тврди да се Мацура опасао сарказмом

Н. Т.
Одбрана тврди да се Мацура опасао сарказмом

Бањалука - Републички тужилац Горан Гламочанин сматра да је статус оптуженог Милана Мацуре (33) који је на “Инстаграму” написао да ће се разнијети на “Зимзограду” изазвао велики страх и да га треба осудити за тероризам, док његов адвокат Крстан Симић тврди да је у питању сарказам и да нема елемената за осуду.

Гламочанин и Симић су ово изјавили у петак у бањалучком Окружном суду износећи завршне ријечи на суђењу Мацури, оптуженом за тероризам. Мацура је прва особа која је у Српској оптужена за ово дјело, а на оптуженичку клупу довела га је пријетећа порука у вези са манифестацијом “Зимзоград”. Величајући се као херој написао је да ће на себе ставити већу количину експлозива Ц4, доћи у “Зимзоград” и разнијети се. У поруци је навео да на себе без проблема може да натовари 150 килограма експлозива, а да нико не посумња. Написао је још: “Ослободићу вас погани, смрдљивих кобасица, разријеђеног пива, вина и ракије, примитивизма, дрољетина и свих осталих пи..... По мени ће се школе звати.”

- Доказима је неспорно утврђено да је починио дјела за која га терети оптужница и да га треба осудити. Његова порука је схваћена озбиљно и он је запријетио да ће себе и друге људе овести у смрт. Порука је језива, узнемирујућа и пријетећа - казао је Гламочанин и додао је да је пријетња написана у вријеме када се дешава тероризам у свијету онако како је описао.

С друге стране адвокат Симић каже да спорну поруку већина није схватила озбиљно, сем оних којима је угрожен бизнис.

- Ту поруку је лајковала чак 41 особа. Нико то није пријавио полицији, само организатори манифестације, јер је угрожен њихов посао. Порука оптуженог је вид сарказма и ироније, да искаже незадовољство поменутом манифестацијом, на којој се не промовише култура. Бањалука је с тим постала град пива, ћевапа и дима - казао је Симић.

Након изношења завршних ријечи изрицање пресуде Мацури судија Сњежана Кудрић заказала је за понедјељак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана