Наставак суђења специјалцима МУП-а РС: Пуцали крај главе свједоку тражећи новац

Небојша Томашевић
Наставак суђења специјалцима МУП-а РС: Пуцали крај главе свједоку тражећи новац

Бањалука - Кофере с новцем, из којег су према оптужници бивши специјалци МУП-а Српске и сарадници отели око 617.000 КМ, радник агенције “Сектор секјурити” Божо Илић отворио је јер су му, како тврди, пљачкаши прислонили пушку на потиљак и пријетили да ће убити колегу возача Ђурађа Бајића.

Илић је свједочио у бањалучком Окружном суду као свједок републичког тужилаштва на поновљеном суђењу бившим специјалцима Владану Малићу (35), Горану Парашу (30) и Александру Поповићу (32), те њиховом сараднику Олегу Банди (33). Њима се суди по трећи пут. Илић се присјетио да су на дан пљачке превозили новац Уникредит банке у Градишку на границу с Хрватском.

- Док смо се возили ауто-путем у блиндираном “мерцедесу” односно “блинди” возач Ђурађ Бајић је почео да губи контролу, јер је пукла гума. Чим смо стали, испред нас се зауставио зелени “ауди” из ког су изашли маскирани пљачкаши с аутоматским пушкама и почели да пуцају у шајбу. Говорили су “излазите вани”, прштало је стакло. Бајић је казао да је рањен, па смо изашли - казао је Илић.

Додао је да је, чим су отворили врата, видио цијев пушке испред себе на 40 центиметара, те да је пљачкаш испалио хитац поред њега унутра у возило.

- То ме је уплашило, а кад сам изашао, видио сам три кофера с новцем напољу. Говорили су Бајићу “отварај кофере, убићемо те”. Рекао сам “кључеви су код мене” и био сам присиљен да их отворим - казао је Илић и појаснио да су четири кофера с новцем била у трезору “блинде”, а четири у простору за посаду, те да су из њих пљачкаши узели новац.

Према његовим ријечима, кофери су били у лежиштима званим “рекови”, али они у кабини нису били причвршћени и придржавао их је пратилац Урош Толимир. Илић је казао да није знао да ли је неки кофер био празан. Током суђења оптужени Параш се пожалио да мора до тоалета, па је судија Сњежана Кудрић направила паузу, али и упозорила га да не може да прекида суђење како хоће и да му се то не понавља. Адвокат Јовишевић је на изласку из суднице прокоментарисала да се оптуженима не да ни да обаве физиолошке потребе.

Оптужена четворка до сада је два пута осуђивана у Окружном суду Бањалука због пљачке новца из комбија агенције “Сектор секјурити”. Обје пресуде укинуо је Врховни суд РС, а посљедњом пресудом били су осуђени на 40 година затвора. Након укидања те пресуде Врховни суд РС је случај вратио на ново суђење новом вијећу. Укинутом пресудом Малић, Параш и Поповић били су осуђени на по десет и по, а Банда на осам и по година затвора. Према оптужници, они су 22. септембра 2015. напали колону од три возила агенције “Сектор секјурити”, која је у Загреб превозила новац Уникредит банке, те пуцајући из аутоматских пушака и пријетећи ручним ракетним бацачем “зоља” отели новац.

Кофери

Одбрана оптужених специјалаца приговорила је да новац није био правилно обезбијеђен.

- Према правилима сви кофери с новцем требало би да буду у трезору, а свједок Божо Илић каже да нису били. Он је свјесно или несвјесно поступио супротно правилима, те новац није био обезбијеђен. Такође зна се да пратња никад не носи два кључа којима се отварају кофери већ један буде код њих, а један код оних који то преузимају. У овом случају Илић је имао оба кључа. Документација која је пратила новац није изузета већ је њу, како каже Илић, вратио у банку - казала је адвокат Јасминка Јовишевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана