Мито одвело инспектора из Сребреницe иза решетака

Небојша Томашевић
Мито одвело инспектора из Сребреницe иза решетака

Бањалука - Еколошки инспектор у општини Сребреница Илијас Бегић (58) осуђен је у бањалучком Окружном суду на двије године и четири мјесеца затвора због примања мита од 2.500 КМ и фалсификовања или уништавања службене исправе.

Пресуду је изрекао судија Пане Гаврић који је истакао да је оптуженом изречена минимална казна за примање мита од двије године, а за фалсификовање осам мјесеци затвора.

- Те казне су му обједињене у јединствену, којом ће се постићи сврха кажњавања. На основу доказа утврђено је да је оптужени починио дјела за која га терете. Суд је цијенио чињеницу да оптужени није осуђиван и да је повратник у Сребреницу - појаснио је судија Гаврић.

Према пресуди, Бегић је у више наврата тражио и узео 2.500 КМ мита од директора пословнице фирме “Мастер фриго” у Скеланима код Сребренице Милисава Јовановића. То је учинио да не би казнио предузеће и како би сакрио уочене неправилности. Бегић је током контроле фирме Јовановићу казао да му је непотпуна документација и да предузеће може казнити с 20.000, а одговорно лице са 3.000 КМ, али да све може бити сређено за 500 КМ.

- Када му је Јовановић дао новац, Бегић је казао да ће бити миран годину, да га неће нико контролисати. По повратку у општину Сребреница сачинио је записник о контроли у коме је навео да је све у реду и који је потписао умјесто Јовановића фалсификујући његов потпис - наводи се у пресуди.

Додаје се да је послије неког времена Бегић поново дошао у контролу и из фирме узео три вреће кромпира, а Јовановићу рекао како треба да му да још 2.000 КМ и да ће онда бити миран наредне четири године. Нашли су се у Коњевић Пољу гдје му је Јовановић дао новац, послије чега је Бегић ухапшен.

Бранилац оптуженог Гордан Јовишевић најавио је жалбу на пресуду јер сматра да његов клијент није починио кривична дјела за која га терети оптужница. Током поступка Бегић је своје понашање правдао вјером говорећи да она оштро брани каматарење и узимање мита. Истицао је и да је с Јовановићем закључио уговор о кооперацији за откуп воћа и да је тај новац добио за то, а не као мито.

Кривичним закоником РС за примање мита предвиђена је казна од двије до 10 година затвора, а за фалсификовање или уништавање службене исправе до пет година.

Забрана

Осим затворске казне Илијасу Бегићу изречена је забрана обављања послова еколошког инспектора у трајању од три године након правоснажности пресуде. Пресудом је одлучено да мора вратити 500 КМ Милисаву Јовановићу које је узео као мито. Судским рјешењем од њега ће бити одузето и 2.000 КМ које му је дао Јовановић, а ради се о новцу Републичког тужилаштва коме ће и бити враћен. Тај новац је пронађен приликом хапшења Бегића.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана