Међу 12 ухапшених у Сарајеву и Неџад Рашидагић, власник “Метрополиса”

nezavisne.com
Међу 12 ухапшених у Сарајеву и Неџад Рашидагић, власник “Метрополиса”

Сарајево – У акцији кодног назива “Каса” у Сарајеву је у сриједу навече ухапшено 12 особа, међу којима је, како незванично сазнају “Независне” и Неџад Рашидагић, власник једног од најатрактивнијих угоститељских објеката у Сарајеву “Метрополис”, који је већ деценијама у блиским везама са највишим званичницима СДА.

Агенција за заштиту и истраге (СИПА) у оквиру  поменуте акције претресла је 30 угоститељских објеката по налогу Тужилаштва КС, а због утаје пореза.

“Након вишемјесечне истраге Тужилаштва КС и Државне агенције за истраге и заштиту, припадници СИПА слободе су лишили 12 особа због кривичних дјела порезна утаја, злоупотреба положаја или овласти и рачунарско кривотворење. Међу особама које су лишене слободе су углавном власници сарајевских угоститељских објеката и одговорне особе фирми које су се бавиле сервисирањем фискалних каса”, наводи се у заједничком саопћењу Тужилаштва КС и СИПА.

Припадници СИПА су уз асистенцију инспекције извршили претрес и у неким од локала у Сарајево Сити Центру (СЦЦ).

Како сазнајемо, одузети су рачунари и други предмети који ће се користити у истрази.

Из Тужилаштва КС потврђено је да су претрси извршени на 30 локација, а 12 ухапшених особа терети се за кривична дјела по неколико тачака.

“Ухапшене се терети да нису приказивали стварни промет кроз фискалне касе, тачније промет су умањивали и на основу тога правили лажне пореске пријаве и плаћали мањи порез него што је требало”, казала је Азра Бавчић, портпарол Тужилаштва КС.

Приликом претреса откривени су и привремено одузети мобилни телефони, лаптопи, процесне јединице рачунара, усб стикови, већи износ новца, као и други уређаји на којима су похрањени одређени електронски подаци те разни извјештаји и евиденције о промету у угоститељским објектима. Такође, одузета је већа количина новца.

Извор “Независних” каже да су претреси извршени, између осталих, у  угоститељским објектима “Ватра”, “Метрополис”, “Кибе Махала”,  “Монтана”, “Ресторан Уна” и ресторан “Лука”.

“Независним” је незванично потврђено да је фирма која се бавила сервисирањем фискланих каса “Испринт” и да су инспектори вршили претресе и у њој.

Тужилаштву КС до сада је предато пет особа.

Лука Миладиновић, портпарол СИПА, потврдио  је медијима да је акцији хапшења претходила истрага која се проводила више мјесеци.

“Акција је изведена под надзором Кантоналног тужилаштва у Сарајеву и по наредбама Опћинског суда у Сарајеву. Захваљујемо се колегама из МУП-а Кантона Сарајево, МУП-а ЗДК и МУП-а РС-а, који су асистирали приликом ове акције. Ухапшени ће након крим-обраде бити предати Тужилаштву Кантона Сарајево на даље поступање”,  казао нам је Миладиновић.

Извор “Независних” истиче да су инспектори пратили ухапшене и да су смао чекали да предају годишње завршне рачуне, па да обаве хапшења и претресе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана