Марковићу 13 година робије због убиства познаника на збору

Небојша Томашевић
Марковићу 13 година робије због убиства познаника на збору

Добој - Дејан Марковић (24) из Теслића осуђен је у Окружном суду у Добоју на 13 година затвора због убиства Милана Илинчића (38) из Теслића, којег је пијан избо чакијом.

Злочин се догодио 5. августа прошле године око 00.50 часова током  народног збора код манастира Липље у близини Теслића. Убиству је претходила свађа између Марковића и Илинчића поред точионице за пиво испод једног од шатора.

Према пресуди Марковић је убиство починио у стању битно смањене урачунљивости јер је био тешко пијан. Наводи се да је он у вријеме почињења злочина у крви имао 2,34 промила алкохола усљед чега није могао адекватно да управља својим поступцима.

- Током свађе Марковић је чакијом с оштрицом дугом 8,5 центиметара замахнуо према Илинчићу у намјери да га усмрти. Убо га је више пута у груди и том приликом исјекао му је грудну аорту, а један убод завршио је у срчаној кеси. Усљед тешких повреда и унутрашњег крварења из аорте Илинчић је преминуо на лицу мјеста - наводи се у пресуди.

Марковић је био познат по чињењу сличних кривичних дјела, а прије убиства Илинчића осуђен на условну казну јер је почетком 2018. године ножем избо пријатеља Дарка П (33). Током свађе он је  друга убо више пута у стомак, грудни кош и подлактицу. На срећу Дарко П. је тај напад преживио. Марковић се сам пријавио полицији и испричао шта се десило. Након тога полиција је код куће пронашла избоденог Дарка П., одвезла га у болницу и на тај начин му спасила живот. Испоставило се да је имао унутрашње крварење од ког би сигурно подлегао да му на вријеме није указана љекарска помоћ.

Због овог напада Теслићани су послије убиства на збору на друштвеним мрежама били огорчени на рад правосудних органа. Неколико мјештана Теслића је на друштвеној мрежи “Фејсбук” истакло да би убијени Илинчић био жив да је Марковић ваљано процесуиран за ранији напад и да је добио адекватну казну, а не условну осуду.

Мјештани села Горње и Доње Липље су након злочина су истицали да је Марковић из чиста мира насрнуо на своју жртву.

Притвор

Након изрицања пресуде вијеће добојског Окружног суда продужило је притвор Дејану Марковићу у ком се налази од 5. августа прошле године. Вријеме које је провео до сада иза браве биће му урачунато у изречену затворску казну.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана