Крчење њива у РС узело четврту жртву

nezavisne.com
Крчење њива у РС узело четврту жртву

Добој, Приједор - Жарко Ђуричић (65) из Добоја настрадао је приликом паљења корова док је крчио њиву, саопштено је из Полицијске управе Добој.

Тијело настрадалог Ђуричића у суботу је пронашао његов рођак, а претпоставља се да је директан узрок смрти гушење, док су опекотине највјероватније настале у фази док је Ђуричић био у бесвјесном стању.

Ово је четврта жртва због паљења корова у посљедње вријеме у РС, а претходно су на исти начин живот изгубили Драгутин Топрек (83) из Теслића, Љубо Старчевић (82) из Добоја, као и Живана Драгић (81) из Невесиња.

Како је у прошли петак саопштено из Министарства унутрашњих послова РС, за само један дан полиција у РС је примила чак 11 пријава о пожарима на отвореном, који су се распламсали због непажње приликом паљења корова.

Из МУП-а РС саопштили су и да је само у прошли четвртак у пожарима изгорјело више помоћних објеката, три пожара су угрозила високе шуме у Рибнику, Подградцима и Новом Граду, док је у Бањалуци изгорјело 40 садница воћа. Осим тога, како кажу, у Бањалуци је уништено 13 кошница са пчелама, док су горјели и лагеровани и дијелом уграђени прагови на прузи на пружном колосијеку, као и оптички кабл на далеководу у Добоју и Модричи. Јуче су пуне руке посла имали припадници Територијалне ватрогасне јединице Приједор јер су гасили велики пожар у мјесту Јутрогошта, заселак Мајсторовићи, гдје је ватра захватила двије куће и седам помоћних објеката. Повријеђених није било, а пожар је локализован.

Раденко Петрић, замјеник командира ТВЈ Приједор, рекао је да је до пожара највјероватније дошло због људског немара, а због јаког вјетра се ватра пренијела на објекте.

“Штала и штагаљ су изгорјели, док су остали објекти спасени. Недалеко од тог мјеста ватра се због вјетра пренијела на шуму и великом брзином је ватра дошла до другог заселка, гдје су биле угрожене три куће и шест помоћних објеката. Сви су спасени и ништа у том заселку није изгорјело осим шуме и једног сијена”, објаснио је Петрић.

Према његовим ријечима, сва стока која се налазила у помоћним објектима је спасена. У гашењу пожара је учествовало 19 ватрогасаца са четири ватрогасна возила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана