Кладионичарска банда опет хара

nezavisne.com
Кладионичарска банда опет хара

Бањалука - Друштвене мреже поново су преплавили профили који нуде наводно тачне спортске резултате и тако покушавају преварити лаковјерне кладионичаре, који у жељи за лаком зарадом додатно празне своје новчанике.

Иако је полиција већ задала ударце кладионичарској мафији те ухапсила десетине превараната који су се богатили на туђој наивности, овај проблем није ишчезао.

Штавише, чини се да је, због Свјетског првенства у фудбалу, број преварантских профила нарастао попут печурака послије кише.

“Прошли су данашњи мечеви. Честитам свим клијентима на добитку. Сљедеће утакмице су у уторак, квоте су велике. Ко жели да заради, нека се јави и резервише своје мјесто на вријеме”, гласи опис на Инстаграму испод фотографије на којој је приказана велика свота новца у еврима.

Тај профил има готово 1.000 пратилаца, а међу њима је и много дјеце. Таквих профила има на претек, а преваранти преко њих покушавају “купити” повјерење играча тако што постављају фотографије с великим свотама новца те добитним тикетима.

Милутин Ћосић, директор Асоцијације легалних  приређивача игара на срећу  (АЛПИС), каже за “Независне” да спортски резултати никоме унапријед нису познати.

“Да су резултати унапријед познати, онда то не би биле игре на срећу”, истакао је Ћосић.

А, овакви профили, како нам је раније појашњено из полиције, нуде управо наводно тачне резултате.

“За неку утакмицу узели би више могућих исхода. На примјер, да ће један тим побиједити, да ће други тим побиједити, да ће бити неријешено. Исходе путем друштвених мрежа затим шаљу лаковјерним кладионичарима. Заузврат добијају паре и, наравно, један исход утакмице бива тачан. Они који су изгубили бивају блокирани на друштвеним мрежама, а онај ко би 'прошао' тада стекне додатно повјерење у дојављиваче наводно тачних резултата”, појаснио је саговорник “Независних”.

Подсјетимо, прошле године је фочанска полиција, у акцији “Дојава”, ухапсила близу 30 мушкараца, осумњичених за ову врсту превара.

У новембру је ухапшено 12 осумњичених да су ојадили више од 1.300 кладионичара и тако укупно “згрнули” око 800.000 марака.

Борислав Зељић, психолог из Бањалуке, истиче да је лаковјерност у људској природи.

“То није својствено само за нас, већ и на другим просторима. Човјек је жељан лаке добити и не треба да чуди то што кладионичари насједају на овакве ствари. Мој савјет свакако би био да се пазе оваквих превара, јер се на поштен начин новац не може лако зарадити”, рекао је Зељић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана