Канибал из Бихаћа: Убио и појео мајку па плакао у судници

avaz.ba
Канибал из Бихаћа: Убио и појео мајку па плакао у судници

Сабахудин Велић сматра се неурачунљивим и није способан да прати ток кривичног поступка, казао је у петак у судници Кантоналног суда у Бихаћу Јасмин Мешић, замјеник главног тужиоца Тужилаштва Унско-санског кантона, који заступа оптужницу против канибала који је у септембру прошле године у дворишту породичне куће у насељу Махмић село у Босанској Крупи сјекиром убио, а потом измасакрирао своју мајку.

Љубила руке

Тим вјештака утврдио је да Велић, који се терети за убиство, повреду мира покојника те за мучење и убијање животиње, болује од душевне болести психотичког карактера из шизофреног спектра, уз искривљену перцепцију реалитета, мишљења и схватања.

- Самим тим, нема ни кривичне одговорности и иде се у процедуру која је законом прописана за поступање с оваквим особама – додао је Мешић.

Велић који је у петак плакао, критичног јутра је, према властитом исказу, рекао мајци да мора принијети жртву, али не и какву и кога треба убити. Истог јутра, мајка је рекла да је задовољна њиме као дјететом, након чега му је љубила руке, а он јој је рекао да је воли.

Недуго послије, Велић је мајци пришао с леђа док је цијепала дрва те је од ње тражио да му да сјекиру, јер је то мушки посао, што је она и учинила. Потом је, без икаквог повода, ударио мајку два пута у предјелу главе и врата, усљед чега је и преминула.

Након убиства, отишао је да клања да би након тога тијело пребацио на друго мјесто и запалио га. Будући да тијело није изгорјело, укопао је мајку на непознато мјесто, а потом га ископао и поново пребацио у гаражу, гдје га је сјецкао разним алатом како би раздвојио месо од кости, које је послије јео. Монструм је разбацао један дио тијела по околним ливадама и шуми, док је други дио закопао у близини куће.

Слушао упуте

Велић се ту није зауставио те је убио и пса, јер је, како је тврдио током истраге, црни пас шејтан. У четири исказа тврдио је да је морао извршити злочин, јер је био зачаран и само је слушао упуте више силе. Након свега, унајмио је аутомобил и запутио се у Сарајево, вјерујући да ће тамо добити помоћ оних који се боље разумију у вјеру.

Утопила се дјевојка

- Сабахудин је живио сам са мајком док су два брата на раду у Њемачкој и Словенији. Неко вријеме је и он живио и радио у Словенији да би по повратку у родни крај 2009. године одбијао било гдје ићи, јер није хтио да мајку остави саму. Због свега тога је одбио отићи и у Њемачку те се бавио пословима око куће, живећи од очеве пензије, коју је наслиједила мајка Насиха – казао је, између осталог, Сабахудинов брат Фахрудин, који је саслушан у својству свједока.

Прије 13 година, дјевојка с којом је био у вези, утопила се у Уни и од тада није имао ни дјевојке.

Први пут показао емоције

Прво рочиште Велић је испратио у сузама, за разлику од првих дана и давања исказа, кад је без евидентних емоција препричавао шта је урадио мајци Насихи. Како сазнајемо, у затвору не користи лијекове и поштује кућни ред. Посљедњих мјесеци, колико је у затвору, симптоми душевне болести су се ублажили.

- Сабахудин Велић болује од шизофреније, трајно је неурачунљив и то захтијева његово лијечење и смјештај у одговарајућу медицинску установу, што је и приједлог Тужилаштва, чему се одбрана не противи – казао је адвокат оптуженог Велића.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана