Инспектору из Сребренице 28 мјесеци затвора

Независне
Инспектору из Сребренице 28 мјесеци затвора

Бањалука, Сребреница - Због примања мита и фалсификовања службене исправе, Илијас Бегић (58), еколошки инспектор у општини Сребреница, осуђен је данас на двије године и четири мјесеца затвора у Окружном суду у Бањалуци.

Двије године затвора Бегић је зарадио због примања мита од 2.500 КМ, док му је због фалсификовања исправе изречена казна од осам мјесеци затвора, због чега му је изречена  јединствена затворска казна од двије године и четири мјесеца.

Осим затворске казне Бегићу је изречена забрана обављања послова еколошког инспектора у трајању од три године након правоснажности пресуде.

Пресудом је одлучено да он мора да врати 500 КМ Милисаву Јовановићу од којег је узео мито, а биће му одузето и 2.000 КМ које му је дао он, а ради се о новцу Републичког тужилаштва, коме ће и бити враћен, јер је тај новац пронађен приликом хапшења Бегића.

Судија Пане Гаврић рекао је да је на основу свих изведених доказа утврђено да је оптужени починио дјела за која га терете, а Суд је цијенио чињеницу да није осуђиван и да је повратник у Сребреницу.

“С обзиром на то да се ради о коруптивном кривичном дјелу, одлучено је да оптуженом буде изречена и мјера забране обављања позива и дужности”, појаснио је судија Гаврић.

Бегић је, како се наводи пресудом, у више пута узео 2.500 КМ мита од Милисава Јовановића, директора пословнице фирме “Мастер фриго”, да би заузврат сакрио неправилности и да не би казнио то предузеће. Током контроле ове фирме у Скеланима, код Сребренице,  инспектор је Јовановићу рекао да му није уредна документација због чега фирми пријети казна од 20.000, а одговорном лицу 3.000 КМ, али да се “све може средити за 500 КМ”. Јовановић му је дао новац, а заузврат је добио обећање да ће бити миран годину дана по питању контрола и у записнику навео да је стање уредно, а потом га потписао умјесто Јовановића.

Након неког времена  инспектор се поново бацио на контролу истог предузећа, а када је у фирми угледао кромпир, утоварио је себи три вреће.

У оптужници се наводи да је од Јовановића затражио још 2.000 КМ “да би био миран четири године” од инспекцијских контрола, а затим договорио преузимање новца.

Њих двојица су се нашла 19. марта ове године на паркингу у Коњевић Пољу, гдје је инспектор у ауту добио паре, али је након тога ухапшен и код њега је пронађен новац.

Пресудом данас није био задовољан Гордан Јовичевић сматрајући да у радњама његовог клијента нема кривичних дјела за која га терети оптужница те је најавио жалбу на пресуду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана