Гинеколог из Градишке због примања мита кажњен са 6.000 КМ

Небојша Томашевић
Гинеколог из Градишке због примања мита кажњен са 6.000 КМ

Бањалука - Гинеколог опште болнице у Градишци Драган Јањић (53) осуђен је јуче у бањалучком Окружном суду на новчану казну од 6.000 марака, јер је од трудница узимао мито да би их породио.

Пресуду је изрекла судија Сњежана Кудрић, која је истакла да је он осуђен за двије од укупно шест тачака оптужнице.

Јањић је осуђен јер је од Гордане Јањанин узео 500 марака мита да би породио њену снаху Дијану и због тога што је од Вељка Бабића узео 200 да би породио његову супругу Марију.

У пресуди је наведено да је Јањић од Дијанине свекрве Гордане тражио 700 марака, али му је она рекла да нема толико и упитала га да ли може да му да 500 КМ, на шта је он пристао и узео новац. Наведено је да је супружницима Бабић, након што је прегледао Марију, рекао да од њих зависи како ће проћи пород, па му је Вељко дао двије новчанице од по 100 евра, које је узео.

Пресудом је од Јањића одузето 500 марака и 200 евра, а обавезан је и да плати судске трошкове у износу од 175 марака.

Јањић је био оптужен да је узео 200 марка мита и од Јовице Борковића, по 50 марака од Славише Куваље и Ранка Шиника, као и 100 марака од Немање Микића да би породио њихове супруге. Судија Кудрић појаснила је да те оптужбе нису доказане, због чега је и ослобођен за та дјела. Она је истакла да трошкови истраге у том дијелу падају на терет буџета.

Јањић је у жижу јавности дошао након што су га грађани пријавили да је узео 50 КМ мита од породице породиље Јоване Шиник, која је касније преминула усљед порођајних компликација. У Градишци је у новембру 2016. године одржано и протестно окупљање због смрти ове жене. Бројни грађани и породица затражили су тада смјену гинеколога Јањића, тврдећи да је највећи проблем што Јована није порођена царским резом, иако су љекари знали да беба има више од пет килограма.

Бранилац Јањића, адвокат Јасминка Јовишевић, раније је истакла да је оптужница заснована на хајци без доказа.

- Овде је ријеч о хајци, у коју је политика умијешала прсте, као и надлежни министар - рекла је раније Јовишевићева.

У овом случају два од шест свједока током суђења изјавила су да им је доктор тражио мито, а троје их је рекло да су му сами дали новац и да он то није тражио.

Царски рез

Дијана Јањанин је раније током суђења рекла да је њена свекрва доктору Јањићу дала 400 или 500 марака, да би њој било боље и да­ би се породила царским резом. Потврдила је да је изјаву о давању новца дала након смрти породиље Јоване Шиник, јер је њен стриц питао има­ ли ко да да изјаву у вези са доктором. Истакла је да је нико није тјерао да случај пријави и да је мислила да изјаву даје у вези са смрћу породиље.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана