Газде кафића пале због утаје пореза

Невена Бунић
Газде кафића пале због утаје пореза

Сарајево - Припадници Агенције за истраге и заштиту (СИПА) ухапсили су 12 одговорних особа у више угоститељских објеката у Сарајеву, а међу њима је и власник познатог ресторана “Метрополис” Неџад Рашидагић, који је у блиским везама са највишим званичницима СДА.

Службеници СИПА у сриједу увече претресли су 30 локација, међу којима су и неки од најпознатијих локала. Према незваничним информацијама, претресени су угоститељски објекти “Ватра”, ''Метрополис'', “Уна”, “Монтана” “Кибе” и “Лука”.

Поред Рашидагића, међу ухапшенима су наводно и власник локала “Ватра” Недим Чедић, власник конобе “Лука” Жељко Љубас, као и двије одговорне особе из бара “Портофино”, те једна особа из фирме “Инспирит”, која се бави сервисирањем каса. Један од ухапшених је наводно и Џемаил Селмановић. Припадници СИПА су из “Портофина” између осталог, однијели и четири коверте.

Ухапшене терете за неприказивање стварног промета кроз фискалне касе, односно пореску утају. Тачније, остварени промет су умањивали и на основу тога правили лажне пореске пријаве те плаћали мањи ПДВ него што је требало. У СИПА нису прецизирали износ новца за који осумњичене терете да су га утајили.

Осим угоститељских објеката, претресени су и станови осумњичених и друге просторије које користе.

Приликом претреса откривени су и одузети мобилни телефони, лаптопи, рачунари, УСБ стикови, као и други уређаји на којима су похрањени одређени подаци, те разни извјештаји и евиденције о промету у угоститељским објектима. Такође, одузета је већа количина новца.

Портпарол СИПА Лука Миладиновић је рекао да су осумњичени ухапшени у акцији “Каса” и да је хапшењу претходила вишемјесечна истрага.

  • Акција је изведена под надзором Кантоналног тужилаштва у Сарајеву и по наредбама Општинског суда у Сарајеву. Колеге из МУП-а Кантона Сарајево, МУП-а Зеничко-добојског кантона и МУП-а Републике Српске асистирали су нам приликом акције. Ухапшени ће након испитивања бити предати Тужилаштву Кантона Сарајево - казао је Миладиновић.

 Накнадно хапшење

Извор близак заједничкој акцији Тужилаштва КС-а и СИПА потврдио је да је већ дуже вријеме прављен план за хапшење 13 особа.

Незванично, један власник ресторана у вријеме спровођења акције није био у БиХ, али се јавио истражиоцима. Незванично, и он је јуче ухапшен.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана