Dramatične scene na suđenju bivšim specijalcima: Svjedok pao u sudnici, optuženi tražio hitnu

Nebojša Tomašević
Dramatične scene na suđenju bivšim specijalcima: Svjedok pao u sudnici, optuženi tražio hitnu

Banjaluka - Pad svjedoka u sudnici i njegovo odbijanje da govori o razbojništvu u kome je učestvovao, ali i intervencija Hitne pomoći obilježile su nastavak suđenja suspendovanim specijalcima MUP-a RS optuženim za oružanu pljačku 617.000 maraka na auto-putu Banjaluka - Gradiška.

U ovom slučaju po treći put sudi se nekadašnjim specijalcima Vladanu Maliću (35), Goranu Parašu (30) i Aleksandru Popoviću (32) te njihovom saradniku Olegu Bandi (33) iz Banjaluke. Svjedok Željko Inđić, koji je osuđen zbog učešća u ovoj pljački, odbio je da govori o tome, objasnivši to strahom zbog vlastite bezbjednosti. Tokom čitanja njegovog iskaza koji je dao na prethodnom suđenju Inđić se srušio, ali se ubrzo pridigao rekavši da ima problema sa nogom. Nekoliko trenutaka kasnije Popović je rekao da mu nije dobro, te je zamolio sudije da pozovu Hitnu pomoć.

- Loše se osjećam i  više mjeseci imam bolove u stomaku, a danas imam temperaturu te mi lupa srce. Sudija, vidim vas u magli - rekao je Popović.

Sudija Snježana Kudrić je tada prekinula suđenje rekavši optuženom “Taman posla da me ne vidite, morate me dobro vidjeti”, a nakon toga je pozvana služba Hitne pomoći da pregleda Popovića.

Svjedok Željko Inđić je istakao da je prvu izjavu, u kojoj je do detalja otkucao plan oružane pljačke, dao pod pritiskom, te da više ne želi pričati o tome jer se boji za vlastitu i bezbjednost svoje porodice.

Republički tužilac Živana Bajić zatim je, uz brojne prigovore advokata optuženih, pročitala raniju izjavu Inđića u kojoj je kazao da je plan pljačke osmislio Vladan Malić. Prema tom iskazu Inđića, Malić je nacrtao gdje će ko biti u autu kojim su krenuli u pljačku, te dodijelio tačno određene zadatke svakome od optuženih. Inđić je u toj izjavi opisao i kako su bježali od policije i lutali šumom na Kozari. On je sada istakao da je tu izjavu dao pod pritiskom, ali je potvrdio da ju je potpisao.

- Ne sjećam sada toga, a ponavljam sve izjave sam dao pod pritiskom. Ne smijem da kažem ko vrši pritisak, bojim se za život - rekao je Inđić.

Nakon dolaska ljekara utvrđeno je da je potreban detaljniji pregled Popovića pa je on upućen u Univertzitetsko-klinički centar RS, a suđenje je odgođeno.

Vrhovni sud RS u septembru ove godine po drugi put je ukinuo presudu suspendovanim specijalcima MUP-a RS i saradniku, te je suđenje vraćeno na početak. Ukinutom presudom Vladan Malić, Goran Paraš i Aleksandar Popović bili su osuđeni na po deset i po, a  Banda na osam i po godina zatvora. Prema optužnici oni su 22. septembra 2015. godine napali kolonu vozila agencije “Sektor sekjuriti”, koja je u Zagreb prevozila novac Unikredit banke. Presreli su ih “audijem A6” na auto-putu Banjaluka - Gradiška u Cerovljanima, te pucajući iz automatskih pušaka prijeteći čak i ručnim raketnim bacačem “zolja” natjerali su radnike obezbjeđenja da otvore tovarni prostor blindiranog kombija iz koga su ukrali 616.548 KM. 

Prigovori

Branioci optuženih tokom suđenja uložili su brojne prigovore i tražili da se svjedok Željko Inđić ne saslušava.

- Njegovo saslušanje je bilo suprotno Zakonu o krivičnom postupku jer je od njega uzeta izjava kao svjedoka, a u isto vrijeme bio je osumnjičeni. Na osnovu naše žalbe je i ukinuta prvostepena presuda u ovom predmetu i sad se ne može novim saslušanjem ispravljati greška - kazala je advokat optuženih Jadranka Ivanović, a njen stav dijele i advokati Jasminka Jovišević i Aleksandra Metlić.

Predsjednik sudskog vijeća Snježana Kudrić odbila je prigovore što je izazvalo i manju polemiku i nove prigovore advokata.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana