Дјецу држао као таоце пријетећи бомбом

Небојша Томашевић
Дјецу држао као таоце пријетећи бомбом

Требиње - Мирослав Милишић звани Фиго из Требиња јуче је изазвао праву драму и панику у овом граду када се у породичној кући у требињском насељу Горица забарикадирао са двоје малољетне дјеце од девет и 11 година и држећи бомбу запријетио да ће убити себе и њих ако му се не врати супруга.

Своју дјецу је као таоце држао пет часова, а у једном моменту изашао је из куће носећи бомбу и грлећи дјецу. Упутио се према Требињу, а све вријеме док је ходао наизмјенично је вадио и враћао осигурач из бомбе. У међувремену, полиција је испред куће довела супругу, с којом је дошао и њен отац. Страх и невјерица завладали су цијелим градом, јер је постојала бојазан да ће Милишић попустити кашику на експлозивној направи и тако изазвати незапамћену трагедију. Није се обазирао на убјеђивања полицијског преговарачког тима и других да се преда. Очевици су казали да му је пришао пунац како би узео дјецу и том приликом Милишићу је бомба испала из руку, што је изазвало додатну панику.

- Док је ходао од куће, држао је бомбу у руци као да ће је у сваком тренутку активирати. Његов пунац му је пришао и покушао да отме дјецу. Док су се они рвали, бомба је испала. Два полицајца су, срећом, брзо реаговала и један од њих је не марећи за свој живот узео бомбу и бацио је даље. Срећом, она није експлодирала, а Милишић је кренуо да бјежи, али су га полицајци брзо сустигли и савладали - казао је извор близак истрази.

Након савладавања Милишића дјеца су превезена у болницу у Требињу. На срећу, нису повријеђена, али је за њих ово био велики шок и трауматично искуство.

Овој петочасовној драми, која је почела јуче око осам часова ујутро, претходила је цјелоноћна свађа супружника. Током свађе Милишић је претукао супругу. Мјештани Горице кажу да га је она због тога и напустила и отишла од њега са бебом.

- Из њихове куће у недјељу увече чула се вриска и галама, претпоставили смо да се свађају јер је сличних ситуација било и раније. Све је трајало до дубоко у ноћ. Нисмо знали шта се дешава све до ујутро, када смо имали шта да видимо. Читав наш крај је био блокиран полицијом. Нису нам дозвољавали да уопште и изађемо из кућа - испричао је један мјештанин Горице који је желио да остане анониман.

Додао је да се убрзо прочула вијест да је Милишић претукао супругу и да своју дјецу држи као таоце и пријети бомбом.

Преговарачки тим од три лица, који је формирала Полицијска управа Требиње, преговарао је са Милишићем у више наврата, али то није давало резултате. С њим су разговарали родбина, пријатељи, комшије па чак и свештеник Порфирије из манастира Тврдош, али Милишић је остао при свом ставу све до хапшења. Све вријеме трајања ове талачке кризе насеље Горица било је блокирано, а у граду је био повећан број полицајаца. Паника и напета атмосфера владали су током цијеле талачке кризе, јер нико није могао да претпостави у шта се све може претворити.

У Полицијској управи Требиње казали су да им је око осам часова пријављено да у насељу Горица мушкарац пријети да ће убити себе и своје двоје дјеце.

- Одмах је упућена патрола са преговарачким тимом који су након вишечасовних преговора савладали М. М. уз помоћ његове породице и супруге. Лице ће бити испитано, а у току је провјера околности овог случаја. О свему је обавијештено требињско Окружно тужилаштво коме ће осумњичени бити предат - рекли су у ПУ Требиње.

Портпарол Окружног тужилаштва у Требињу Срђан Вукановић потврдио је да се у овом случају ради о поремећеним породичним односима и брачним приликама.

- Осумњичени М. М. је наприје дјецу држао заточену у породичној кући, након чега је, наоружан ручном бомбом и водећи дјецу, изашао на улицу испред куће запутивши се ка граду, када је и ухапшен - казао је Срђан Вукановић.

Овај случај, како сазнајемо, тужилаштво је за сада окарактерисало као изазивање опште опасности.

Познат полицији

Мирослав Милишић и раније је имао проблема са законом и пријављиван је због породичног насиља. Према незваничним информацијама, познат је полицији по кривичним дјелима, крађама и, наводно, по разбојништвима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана