Деминери и до страдалог ловца код Завидовића

faktor.ba
Деминери и до страдалог ловца код Завидовића

Завидовићи - Деминери Федералне управе цивилне заштите очистили су стазу кроз минско поље, те стигли до тијела ловца који је синоћ погинуо приликом експлозије мине код Завидовића.

Ову информацију за Фактор потврдио је Фахрудин Солак, директор ФУЦЗ-а.

“Јутрос око 10 сати успјели смо направити приступну стазу према мјесту несреће, осигурати и прегледати да случајно у близини нема мина. Када смо дошли до ловца, могли смо утврдити да не даје знакове живота. Чекамо дежурног тужиоца, који ће наредити даље поступање у овом случају. Ми ћемо бити ту и урадит ћемо све што се од нас тражи. Страшно је да се овакве ствари дешавају 20 и више година након завршетка рата” казао је Солак.

Према његовим ријечима, мјесто на којем се налази тијело ловца је на веома неприступачном терену и налази се око осам километара од мјеста које је сигурно од мина. Приступна стаза води кроз шуму те је испресијецана балванима и стаблима обореним усљед невремена, тако да ће припадници ФУЦЗ морати користити специјално возило како би извукли страдалог.

“Нема шансе да се на ово мјесто дође било којим дргим возилом. Минско поље на којем се несрећа догодила је означено и ознаке су видљиве. Немогуће је да се са једног мјеста гдје се налази ознака, не види сљедећа, тако да је могуће да су знали да се налазе у минском пољу. Постојала је бојазан да према страдалом не крену пријатељи и породица, јер би у том случају могло доћи до много већих посљедица. Хвала Богу па смо у року од пола сата били на мјесту догађаја и објаснили им процедуре. Током ноћи смо припремили потребну опрему и осигурали довољан број људи. Чим је свануло око 5 сати, почели смо пробијати стазу”, казао је саговорник.

Приликом експлозије гелери су погодили и другог ловца те је и он повријеђен. Он је свом пријатељу пружио помоћ и направио повезе на обје ноге, те кренуо тражити помоћ. Он је пуком срећом из минског поља изашао без већих посљедица.

“Скрећемо пажњу на све оне који имају било какву потребу да улазе у познате или непознате просторе, ако су минске ознаке у близини да не улазе у минска поља”, нагласио је Солак.

До несреће је дошло око 22 сата, када су ловци ушли у минско поље у мјесту Папртањ, између Возуће и Рибнице.

Ловац З. С. из Градачца највјероватније је нагазио на мину, те је на мјесту остао мртав, док је други ловац Х. Е. из Сребреника рањен у десну поткољеницу. Он је донекле успио извући тијело погинулог, те телефоном позвати друге ловце у помоћ.

Њега су, након позива, трактором успјели извући из минског поља, те га је преузела Хитна помоћ, а потом је превезен у Универзитетски клинички центар у Тузли, гдје је оперисан и ван животне је опасности. Њему су констатоване тешке тјелесне повреде.

(Фактор)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана