Дампер смрскао џип, погинуо возач

Невена Бунић
Дампер смрскао џип, погинуо возач

Бановићи - Возач у Руднику мрког угља Бановићи Михрет Ђерзић (46) погинуо је када га је, док је возио џип, згазио камион дампер на површинском копу Турија.

У несрећи су лакше повријеђена двојица рудара који су искочили из “ланд ровера” за чијим је воланом био настрадали мушкарац.

Трагедија се догодила у понедјељак ујутру када је Ђерзић превозио два рудара који су завршили ноћну смјену у руднику. У близини се налазио и дампер, који је кренуо у рикверц према “ланд роверу”. Двојица рудара су видјели камион и у исти час искочили из теренца, док је Ђерзић остао за воланом. Возач камиона га највјероватније није видио, па је знатно већим возилом згазио теренац и усмртио несрећног мушкарца. Полиција и екипа Хитне помоћи брзо су стигли, али Ђерзићу није било спаса.

Дежурни тужилац Кантоналног тужилаштва у Тузли обавио је увиђај са федералним рударским инспектором.

- До трагедије је највјероватније дошло када се возач службеног теретњака дампер, који служи за утовар угља, кретао уназад према истоварној рампи. Највјероватније није примијетио да се иза налази “ланд ровер”, који је дошао по раднике. Након вјештачења, знаће се све околности несреће - рекао је портпарол Кантоналног тужилаштва у Тузли Адмир Арнаутовић.

Дежурни тужилац Окружног тужилаштва у Тузли наредио је обдукцију настрадалог, док ће возач дампера бити подвргнут вађењу крви и урина како би се обавило тестирање на алкохол.

Несреће на раду нису ријеткост у овом руднику. У августу прошле године тешко су повријеђени рудари М. Х. (35) и А. С. (46) након што су пали са стазе која се обрушила. У јуну исте године рудари М. М. и М. З. задобили су лакше повреде након што се на њих обрушила земља у јами Омазићи. Годину раније у истој јами погинуо је Нермин Шехић (41) када се на њега обрушила земља док је покушавао да спаси рударски комбајн.

Одговорност

Када је ријеч евентуалној кривичној одговорности због погибије радника, тужилац ће одлуку донијети након што буде комплетиран извјештај полиције и инспектора.

- Након тога утврдићемо да ли је почињено неко кривично дјело и јесу ли спроведене све потребне мјере заштите на раду - навели су у Кантоналном тужилаштву у Тузли.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана