Црногорци пали са 200 килограма сканка

Невена Бунић
Црногорци пали са 200 килограма сканка

Билећа - Полиција је открила 200 килограма сканка у каравану “мерцедес” на путу у граничном појасу у Билећи, а због шверца ове рекордне количине наркотика ухапшена су четири држављанина Црне Горе.

Дрога је откривена јуче ујутро, а била је сакривена у пакетима и врећама на неколико мјеста у аутомобилу бх. регистарских ознака. Лисице на руке стављене су Црногорцима Р. Б. (40), М. К. (40), М. К. (41) и Н. В. (35), који су покушали да прокријумчаре наркотике у БиХ.

Испред “мерцедеса” пут су “чистила” два возила црногорских регистарских таблица, чији су возачи провјеравали да ли на путу има полиције.

У Граничној полицији БиХ рекли су да раде на расвјетљавању овог случаја, не наводећи више детаља.

- Ухапшени Црногорци су јуче били на испитивању, након чега ће бити предати у надлежност Тужилаштва БиХ. Запљена поменуте дроге резултат је нашег континуираног рада на спречавању шверца наркотика - навели су у Граничној полицији БиХ.

Из Тужилаштва БиХ су истакли да их је о свему обавијестила Гранична полиција, те да су преузели истрагу.

- Након што осумњичени буду предати у надлежност Тужилаштва, одлучићемо о даљим мјерама против њих, односно пред надлежним судом предложићемо евентуални притвор - рекао је портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић.

Рекордних шест и по тона сканка полиција је заплијенила у јулу у цистерни дубровачких регистарских ознака на путу у Неуму. Камионом је управљао Метковићанин, држављанин БиХ и Хрватске, који је и ухапшен.

Цистерна у којој је била дрога била је регистрована за превоз опасних материјала на име једне фирме у поменутом хрватском граду. Овај камион је, наводно, у посљедњих годину често путовао из Хрватске у БиХ и Црну Гору, због чега је био сумњив па су га инспектори пратили. Прије него што су пронађени наркотици, камион је прегледан на граници Црне Горе и Хрватске, али тада ништа није откривено.

Тужилаштво БиХ је тада саопштило да је дрога превожена из Црне Горе преко БиХ за Хрватску, а била је намијењена нарко-тржишту у западној Европи. Вриједност заплијењених шест и по тона сканка процјењује се на милионски износ. Извор близак истрази казао је да је дрога која је била скривена у цистерни веома доброг квалитета.

Незванично, наркотици су били припремљени за даљу препродају на килограм или нешто мање количине. Сканк је откривен у акцији “Петрол лајн” коју је извела Агенција за истраге и заштиту (СИПА).

Тона дроге

Директор Граничне полиције БиХ Зоран Галић рекао је да је Гранична полиција БиХ за девет мјесеци ове године евидентирала 68 случајева шверца наркотика, због чега је надлежним тужилаштвима пријављено 75 особа.

- Гранична полиција БиХ је током 2016. године открила и одузела више од тоне марихуане. Највећа запљена је била на подручју Требиња када су одузета 343 килограма дроге, док је остатак откривен на подручју Велике Кладуше, Брчког, Груда, Бијељине и Гацка - казао је Галић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана