Ћирилица је један од стубова српског идентитета

Срна
Ћирилица је један од стубова српског идентитета

Београд - Академик Предраг Пипер оцијенио је да је ћирилица један од стубова српског националног и културног идентитета иако неки лоши баштиници вјековне српске културе не мисле тако.

“Лоши баштиници су спремни да се одрекну неких од најважнијих тековина вековне српске културе чији је важан дио ћирилица. Лоши баштиници су спремни да се одрекну неких од најважнијих тековина које су наследили ради извесне сумњиве добити”, рекао је Пипер.

Он је, поводом негативних реакција дијела јавности на измјене и допуне Закона о језику и писмима, рекао да неки од њих говоре некомпетентно, па и увредљиво са становишта оних који ћирилицу виде као важан дио свог идентитета.

“Један песник прети привредним шоковима, ако предлог закона буде усвојен. Шта он зна о привредним шоковима и чиме ту своју тезу доказује? Ничим. То је само лош покушај застрашивања јавности. Упоређује ћирилицу са диносаурусима и пита се да ли ће пре изумрети они који пишу ћирилицу или сама ћирилица. Тужно или смешно? Глупаво подсмевање ћирилици”, констатовао је Пипер у ауторском тексту за “Политику”.

Он је навео да аргументи, како их је назвао, “латиничара” према правилу одишу одбојношћу, ако не и мржњом према ћирилици, “понекад овлаш огрнуто у плашт борбе за толерантност и лажну еквидистанцу у односу према писмима”.

“Стручњаци за израз жговор мржњеж овом приликом остају неми”, указао је академик.

Он је нагласио да само на први поглед стручније дјелује став да ћирилица није тако функционална као латиница, али да није прочитао убједљиво објашњење тако схваћене функционалности.

Пипер је навео да народима са традиционалним писмима не пада на памет да се својих писама одричу јер постоје “националне вредности које им много више значе од голе функционалности”.

“Шта би то био наш циљ због којег бисмо оставили ћирилицу у културном запећку у коме се она сада налази? Уподобљавање земљама западног цивилизацијског круга? Зашто да мењамо себе да бисмо личили на њих?”, упитао је Пипер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана