Bjegunac iz Laktaša pao u Briselu sa pasošem Srbije

Nebojša Tomašević
Bjegunac iz Laktaša pao u Briselu sa pasošem Srbije

Brisel - Nenad Radinković iz Laktaša, za kojim je raspisana Interpolova međunarodna potjernica zbog bježanja od četvorogodišnje zatvorske kazne, uhapšen je u belgijskoj prestonici Briselu, potvrđeno je u Ministarstvu bezbjednosti BiH.

- Radinković je uhapšen na osnovu Interpolove potjernice iz Sarajeva radi izvršenja četvorogodišnje kazne zatvora izrečene zbog ugrožavanja saobraćaja. Određen mu je ekstradicioni pritvor u Belgiji, a za ekstradiciju je nadležno Ministarstvo pravde BiH - saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti BiH.

Prema nezvaničnim informacijama, Radinković je u Brisel stigao 8. juna koristeći pasoš Srbije, a otkriven je kada ga je zaustavila i kontrolisala briselska policija.

- Radinković je uhapšen i odmah sproveden u tužilaštvo na saslušanje. Interpol iz Brisela je obavijestio vlasti u BiH da u roku od 40 dana, a najkasnije do 17. jula, dostave neophodnu dokumentaciju za izručenje - kazao je izvor blizak istrazi.

Centralnu potjernicu za Radinkovićem prvo je raspisalo Ministarstvo unutrašnjih poslova RS. Nakon toga, na osnovu naredbe banjalučkog Osnovnog suda donesene 17. aprila 2014. godine, raspisana je i međunarodna potjernica.

Radinković je u Vrhovnom sudu RS pravosnažno osuđen 2013. godine na četiri godine zatvora zbog saobraćajne nesreće u kojoj je stradao Nikola Đurović u Banjaluci. On, međutim, nikada nije otišao na izdržavanje kazne i dao se u bijeg.

U presudi je navedeno da je Radinković 21. avgusta 2011. godine skrivio nesreću u kojoj je poginuo Đurović. On je vozeći “audi” brzinom od 116 kilometara na čas prošao kroz crveno svjetlo na semaforu u naselju Rakovačke bare, na putu Klašnice – Banjaluka, i udario u “fijat” koji je vozio Đurović. Porodica poginulog Đurovića nezadovoljna je presudom  jer tvrde da Radinković nije bio za volanom “audija”.

Radinković je jedno vrijeme boravio i u Francuskoj, gdje mu je bio određen i pritvor i gdje je osuđen zbog šverca oružja. Deportacija Radinkovića iz te zemlje bila je dogovorena za 16. oktobar 2017. godine, ali do nje nije došlo jer je postupak otkazao Interpol u Parizu.

Presuda za oružje

Nenad Radinković je u Francuskoj navodno osuđen na osam godina zatvora zbog trgovine oružjem.

On je uhapšen 9. aprila 2013. godine sa još četvoro državljana BiH zbog sumnje da se bavio trgovinom oružjem. Sa njim su uhapšeni i Vladimir Pepić, Zoran Jovanović i Danka Marinković iz Banjaluke i Mirko Bakić iz Prijedora. Kod njih je pronađena velika količina naoružanja - 11 “kalašnjikova”, 25 pištolja, tri “škorpiona”, 20 okvira sa municijom i pet prigušivača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana