Bivšim čelnicima Pravobranilaštva pet i po godina zatvora

Nebojša Tomašević
Bivšim čelnicima Pravobranilaštva pet i po godina zatvora

Banjaluka - Bivši zamjenik pravobranioca RS u Banjaluci Mirko Stojčinović i njegov nekadašnji pomoćnik Borislav Jeličić osuđeni su u banjalučkom Okružnom sudu na ukupno pet i po godina zatvora, jer su zloupotrebom položaja omogućili da društvena imovina grada Banjaluka milionske vrijednosti pripadne privatnim firmama.

Stojčinović je osuđen na četiri i po godine, a Jeličić je dobio godinu zatvora. U izrečenu kaznu Stojčinoviću je uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru. Presudu je izrekao sudija Pane Gavrić, koji je istakao da je utvrđeno da su optuženi prekoračili granice ovlašćenja.

Prema presudi Stojčinović je, prekoračivši ovlašćenja, preduzećima “Naš dom” i “Građa” omogućio da na sebe uknjiže nekretnine i zemljišne parcele, čime je Banjaluka oštećena za više od 7, 5 miliona KM. Vrijednost zgrade, pomoćnog objekta i pripadajućeg zemljišta u predmetu “Naš dom” u Grčkoj ulici procijenjena je na 2,2 miliona KM, a vrijednost imovine u slučaju “Građa” na 5,2 miliona KM.

Jeličić je osuđen jer se zajedno sa Stojčinovićem u predmetu “Poljoprivredna škola” odrekao tužbe i zaključio sudsko poravnanje, ne obavještavajući o tome grad Banjaluku. U ovom slučaju Banjaluka je tužila Poljoprivrednu školu, kompaniju “Bingo” i Pericu Repajića, zahtijevajući da se proglasi ništavim rješenje kojim se zemljište u društvenoj svojini prenosi u vlasništvo Poljoprivredne škole, te da se ponište ugovori o zamjeni nekretnina i kupoprodajni ugovori. “Bingo” je uzvratio kontratužbom i zahtijevao od grada odštetu od 20 miliona KM. Stojčinović i Jeličić su se bez znanja i saglasnosti grada odrekli tužbe i zaključili sudsko poravnanje. U ovom slučaju nije nastala šteta i toku je spor za poništavanje sudskog poravnanja. Vrijednost spornog zemljišta procijenjena je na 16,3 miliona KM.

Obrazlažući presudu sudija Gavrić je kazao da optuženi nisu štitili interese grada Banjaluka, iako su to bili dužni.

- Prilikom odmjeravanja kazne sud je cijenio sve okolnosti, kao i to da optuženi nisu osuđivani i korektno su se ponašali tokom postupka. Izrečene su minimalne kazne - pojasnio je Gavrić.

Advokati optuženih Mirko Dabić i Milan Petković najavili su žalbu na presudu.

- Slijedi drugo poluvrijeme. U predmetu “Poljoprivredna škola” nije nastala nikakva šteta po grad Banjaluku i RS - kazao je Petković, koji brani Jeličića. Optuženi Stojčinović nije bio prisutan na izricanju presude.

Zabrana

Osim zatvorskih kazni sud je Mirku Stojčinoviću i Borislavu Jeličiću izrekao i mjeru zabrane obavljanja poslova državnih službenika kojima je povjereno upravljanje imovinom u trajanju od tri godine. Ova mjera računaće se nakon pravosnažnosti presude. Osuđeni dvojac je obavezan i da plati sudske troškove od 2.220 KM i sudski paušal od po 300 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana