Бившим челницима Правобранилаштва пет и по година затвора

Небојша Томашевић
Бившим челницима Правобранилаштва пет и по година затвора

Бањалука - Бивши замјеник правобраниоца РС у Бањалуци Мирко Стојчиновић и његов некадашњи помоћник Борислав Јеличић осуђени су у бањалучком Окружном суду на укупно пет и по година затвора, јер су злоупотребом положаја омогућили да друштвена имовина града Бањалука милионске вриједности припадне приватним фирмама.

Стојчиновић је осуђен на четири и по године, а Јеличић је добио годину затвора. У изречену казну Стојчиновићу је урачунато вријеме које је провео у притвору. Пресуду је изрекао судија Пане Гаврић, који је истакао да је утврђено да су оптужени прекорачили границе овлашћења.

Према пресуди Стојчиновић је, прекорачивши овлашћења, предузећима “Наш дом” и “Грађа” омогућио да на себе укњиже некретнине и земљишне парцеле, чиме је Бањалука оштећена за више од 7, 5 милиона КМ. Вриједност зграде, помоћног објекта и припадајућег земљишта у предмету “Наш дом” у Грчкој улици процијењена је на 2,2 милиона КМ, а вриједност имовине у случају “Грађа” на 5,2 милиона КМ.

Јеличић је осуђен јер се заједно са Стојчиновићем у предмету “Пољопривредна школа” одрекао тужбе и закључио судско поравнање, не обавјештавајући о томе град Бањалуку. У овом случају Бањалука је тужила Пољопривредну школу, компанију “Бинго” и Перицу Репајића, захтијевајући да се прогласи ништавим рјешење којим се земљиште у друштвеној својини преноси у власништво Пољопривредне школе, те да се пониште уговори о замјени некретнина и купопродајни уговори. “Бинго” је узвратио контратужбом и захтијевао од града одштету од 20 милиона КМ. Стојчиновић и Јеличић су се без знања и сагласности града одрекли тужбе и закључили судско поравнање. У овом случају није настала штета и току је спор за поништавање судског поравнања. Вриједност спорног земљишта процијењена је на 16,3 милиона КМ.

Образлажући пресуду судија Гаврић је казао да оптужени нису штитили интересе града Бањалука, иако су то били дужни.

- Приликом одмјеравања казне суд је цијенио све околности, као и то да оптужени нису осуђивани и коректно су се понашали током поступка. Изречене су минималне казне - појаснио је Гаврић.

Адвокати оптужених Мирко Дабић и Милан Петковић најавили су жалбу на пресуду.

- Слиједи друго полувријеме. У предмету “Пољопривредна школа” није настала никаква штета по град Бањалуку и РС - казао је Петковић, који брани Јеличића. Оптужени Стојчиновић није био присутан на изрицању пресуде.

Забрана

Осим затворских казни суд је Мирку Стојчиновићу и Бориславу Јеличићу изрекао и мјеру забране обављања послова државних службеника којима је повјерено управљање имовином у трајању од три године. Ова мјера рачунаће се након правоснажности пресуде. Осуђени двојац је обавезан и да плати судске трошкове од 2.220 КМ и судски паушал од по 300 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана