Бивши специјалци могли би да буду пуштени из притвора

ATV
Бивши специјалци могли би да буду пуштени из притвора

Бањалука - Бивши специјалци и Олег Банда, осуђени за пљачку на аутопуту Бањалука – Градишка, могли би да буду пуштени из притвора.

Велико Вијеће Уставног суда БиХ усвојило је апелације одбране и оспорило рјешење Врховног суда из априла ове године којим је “четворки” продужена мјера притвора. 

“Уставни суд закључује да постоји кршење права Устава Босне и Херцеговине и члана Европске конвенције када су редовни судови пропустили да наведу конкретне околности које оправдавају закључак да би пуштање апеланата на слободу резултирало ванредним околностима услијед стварне (не апстрактне) пријетње нарушавању јавног реда у смислу одредаба  Закона о кривичном поступку Републике Српске”, саопштено је из Уставног суда БиХ. 

Окружни суд Бањалука “четворку” је, у марту, на поновљеном поступку, осудио на укупно 40 година затвора. Та казна, појединачно је за пола године умањена након што је Врховни суд укинуо претходну пресуду. На издржавање казне, оптужени још нису упућени. Одбрана нема писани отправак пресуде, али вјерују да ће притвор бити укинут.

“То је посљедња моја апелација. Морају уважити ту апелацију, ја сам то очекивала”, рекла је Јаминка Јовишевић, адвокат одбране.

У Врховном суду јуче нису коментарисали Одлуку Уставног суда нити даља поступања. АТВ незванично сазнаје да ће Врховни суд прво одлучиити о жалби по пресудама и да до тада неће бити укидања притвора. Бивши специјалци Владан Малић, Горан Параш и Александар Поповић осуђени су на по десет и по година. Цивил, Олег Банда, осуђен је на осам и по година затворске казне. У притвору су већ двије године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана