Бивши директор дервентског “Униса” ојадио буџет Српске за 3,5 милиона КМ

Невена Бунић
Бивши директор дервентског “Униса” ојадио буџет Српске за 3,5 милиона КМ

Дервента - Бивши директор дервентског “Униса” Миле Георгиевски (70) пријављен је тужилаштву због сумње да је злоупотребама у овој фирми ојадио буџет и ванбуџетске фондове Републике Српске за 3,5 милиона КМ, сазнаје “Глас Српске”.

Георгиевског терете да је од јануара 2014. до краја 2015. године прекршио закон и правила пословања, те да је све приходе ове фирме уплаћивао у благајну, умјесто на жиро-рачун предузећа.

- Пошто су рачуни предузећа били блокирани због огромних пореских дугова, Георгиевски није желио да Пореска управа РС преузме приходе да би наплатила дугове. Из тог разлога сав зарађени новац ове фирме је уплаћивао преко благајне. Поред тога, радницима није редовно исплаћивао плате, а и кад би то урадио, најчешће би им давао новац на руке - објаснио је извор близак истрази.

У Полицијској управи Добој рекли су да Георгиевског терете за злоупотребу овлашћења у привреди и неправилно издвајање средстава правних лица.

- Наведеним радњама осумњичени М. Г. је проузроковао неспособност предузећа да правовремено плаћа доспјеле пореске обавезе. На овај начин је за оштетио буџет и ванбуџетске фондове Републике Српске за 3,5 милиона КМ. За исти износ ова фирма је остварила противправну зараду - навели су у Полицијској управи Добој.

Предузеће “Унис” годинама се налази у великим финансијским проблемима, а тренутно 160 радника штрајкује због неисплаћених плата.

Предсједница синдикалне организације у “Унису” Радослава Миланковић рекла је да је тачно да су добијали плате на руке у вријеме док је Георгиевски био на челу ове фирме.

- Од Георгиевског нисмо ништа чули од априла 2016. године када је отишао у Македонију. Доприноси нам нису уплаћивани годинама, а од фебруара 2013. смо у проблемима - казала је Миланковићева.

У петак је истекао рок за испуњење захтјева које су радници од октобра прошле године захтијевали од управе предузећа. Они траже исплату неисплаћених плата и доприноса, као и повећање коефицијента плата. Радници су рекли да ће поднијети захтјев за стечајни поступак предузећа уколико им челници предузећа не испуне те захтјеве. Миланковићева је казала да су тај рок продужили до 11. фебруара, пошто су им челници предузећа рекли да би нови кредит могао ријешити њихове проблеме.

Блокиран рачун

Радослава Миланковић истиче да у вези са планом реструктурирања “Униса” још ништа није урађено.

- Рачуни фирме и послије реструктурирања блокирани су од стране Пореске управе РС у фебруару прошле године. Ништа не можемо наплатити, кад се сва имовина фабрике води на сестринским фирмама - рекла је Миланковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана