Bilčaru 14 godina zatvora

Nebojša Tomašević
Bilčaru 14 godina zatvora

Banjaluka - Goran Bilčar (27) iz Laktaša osuđen je na 14 godina zatvora zbog ubistva Bojana Milovanovića (29) iz Kozarske Dubice kome je zabio šrafciger u glavu tokom tuče dviju grupa mladića.

Istom presudom zbog učestvovanja u krvavoj tuči osuđen je Bilčarev prijatelj Marko Mihailović (28) iz Banjaluke na dvije godine, a Milovanovićevi drugari Đorđe Borovčanin (26) i Đorđe Đenadija (23) iz Kozarske Dubice na po godinu i po zatvora. Presudu je izreklo vijeće banjalučkog Okružnog suda kojem je predsjedavala sudija Snježana Kudrić.

- Bilčaru će u izrečenu kaznu biti uvršćeno vrijeme provedeno u pritvoru koji mu je produžen - kazala je Kudrićeva.

Prema presudi, ubistvo je počinjeno 18. oktobra prošle godine tokom tuče u ulici Nikole Pašića kod parka poznatog kao Kupusište u centru Banjaluke. Svemu je prethodila svađa u pekari "Marčelo". Nakon kraće prepirke Milovanović i njegovo društvo iz Kozarske Dubice izašli su i automobilom "fijat", koji je vozio Đenadija, otišli niz ulicu. Nakon nekog vremena vratili su se i prošli pored pekare. Potom su se okrenuli i opet naišli istim putem.

- Tada su ispred pekare obišli BMW u kojem su bili Bilčar i Mihailović. Oni su krenuli za njima. Nakon nekog vremena Đenadija je zaustavio automobil na parkingu u ulici Nikole Pašića, a pored njega je stao i BMW. Tu su svi izašli iz vozila te su se posvađali, a zatim i potukli. Tokom tuče Bilčar je iz gepeka BMW-a uzeo dizalicu koju je bacio prema Milovanoviću, a zatim ga je šrafcigerom ubo dva puta, u vrat i sljepoočnicu. U to vrijeme trajala je tuča između Mihailovića s jedne, te Borovčanina i Đenadije s druge strane - navodi se u presudi.

Nakon ubistva, Bilčar i Mihailović su pobjegli, ali su brzo identifikovani i uhapšeni. Obrazlažući presudu sudija Snježana Kudrić je istakla da je analizom dokaza utvrđeno da je djelo počinjeno kao što je navedeno u optužnici.

- Svi mladići postupali su s direktnim umišljajem i željeli su sukob. Otežavajućim za Bilčara sud je cijenio upornost i bezobzirnost pri činjenju krivičnog djela i činjenicu da nije pokazao kajanje. Kao olakšavajuće za optužene sud je uzeo mlađu životnu dob i raniju neosuđivanost, osim kod Borovčanina koji je osuđivan za učestvovanje u tuči - kazala je Kudrićeva.

Plač

Majka ubijenog Bojana Milovanovića plakala je tokom skoro cijelog izricanja presude. Njen suprug, otac ubijenog mladića Milan Milovanović je istakao da je očekivao maksimalnu kaznu.

- Bojao sam se i blaže kazne. U svakom slučaju, mi ćemo se žaliti pa ćemo vidjeti. Nisam zadovoljan ni sa 20 godina robije za ubicu - rekao je Milan Milovanović.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana