Аутомафија украла 200 аутомобила, оптужница против 27 особа

nezavisne.com
Аутомафија украла 200 аутомобила, оптужница против 27 особа

Сарајево - Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против 27 особа због организованог ауто-криминала у предмету кодног назива “Волан”.

Оптужени се терете да су као организирована криминална група, вршили крађу, кријумчарење и продају углавном скупоцјених моторних возила, више од 200 возила, која су украдена на подручју Кантона Сарајево, Источног Сарајева и других крајева БиХ.

“Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, господарски криминал и корупцију, подигао је до сада најопсежнију оптужницу против организоване криминалне групе, чији се припадници терете за организовани криминал у свези са крађама аутомобила, кријумчарењем и даљом продајом, измјеном идентификационих ознака, изнуђивањем откупа или растављањем у дијелове за даљу продају, углавном скупоцјених моторних возила, украдених од грађана у Кантону Сарајево, Источном Сарајеву и другим крајевима БиХ”, стоји у саопштењу Тужилаштва.

Оптужени припадници организоване криминалне групе, долазе из оба бх ентитета, а истрага у овом предмету вођена је дужи временски период, заједно са полицијским дјелатницима СИПА, МУП-а РС, а посебан допринос у провођењу истраге и прикупљању доказа дали су полицијски дјелатници МУП-а Кантона Сарајево и Граничне полиције БиХ.

Из Тужилаштва кажу да су оком истраге прикупљени су докази, да су оптужени дјеловали по точно утврђеним и подијељеним улогама и задацима у структурама тзв.”ауто-мафије”, те су дужи временски период, углавном у ноћним сатима, користећи специјалистички алат и прибор, наоружани и маскирани, користећи радио-станице подешене на полицијске фреквенције, како би пратили кретања полиције, вршили крађе путничких моторних возила веће вриједности, најчешће на подручју Кантона Сарајево, Источног Сарајева, Тузланског кантона и Западне Херцеговине, те према прикупљеним доказима, починили крађу најмење око 200 возила, чија тржишна вриједност достиже износ од више милиона КМ.

“Након крађе, вршено је скривање возила на припремљеним скривеним локацијама на подручју Сарајева, Лукавице, Пала, Сокоца и других мјеста, након чега су контактирани власници возила од којих би био изнуђиван откуп, те ако исти не би био реализован даље вршено кривотворење документације, те кријумчарење и даља продаја возила у БиХ или земљама региона или њихово растављање и продаја у дијеловима”, навеоде из Тужилаштва БиХ.

У оптужници је детаљно описано извршење крађа аутомобила, покушаја откупа и остале незаконите радње у више од 200 појединачних случајева, који се стављају на терет оптуженима. 

“На овај начин нанесена је велика штета грађанима БиХ, који су власници украдених возила, а који су оштећени за велике износе, као и штета правним субјектима који се баве осигурањем возила и имовине”, наводе из Тужилаштва.

Овом истрагом тужитељства и партнерских и сигурносних агенција, засигурно је спријечено извршење већег броја казнених дјела, а борба против структура ауто-криминала, врло је битна са аспекта сигурности грађана и владавине права, јер се само на подручју Кантона Сарајево, у просјеку евидентирају 2 крађе аутомобила скоро сваког дана.

Наводе оптужбе тужилаштво ће доказивати позивањем 340 свједока и стручних вјештака и прилагањем више стотина доказних материјала.

Оптужени су

1.     Цицовић Данило, рођен 1977. године у Сарајеву

2.     Крсмановић Владимир, зв.”Крша”, рођен 1978. године у Сокоцу,

3.     Трифковић Марко, зв. „Жижан”, рођен 1978. године у Сарајеву,

4.     Трифковић Срећко, рођеног 1985. године у Сарајеву,

5.     Мандић Срећко, рођен 1983. године у Сарајеву

6.     Дакић Славен, зв. „Жућо”, рођен 1988. године у Сарајеву,

7.     Петровић Томислав, зв. „Томо”, рођен 1988. године у Сарајеву,

8.     Милинковић Његослав, зв. „Љутан”, рођен 1983. године у Сарајеву,

9.     Кошарац Бојан, зв.”Чавра”, рођен 1991. године у Сарајеву,

10.   Мандал Енис, рођен 1983. године у Скопљу,

11.   Пајић Мирослав, рођен 1988. године у Сарајеву,

12.   Пајић Срето, зв. Срећко, рођен 1991. године у Сарајеву,

13.   Нинковић Давор, зв. „Чупо”, рођен 1980. године у Сарајеву,

14.   Маркић Јозо, рођен 1983. године у Мостару,

15.   Пурковић Пуниша, зв.”Пуки”, рођен 1964. године у Сарајеву,

16.   Васковић Далибор, зв.”Дадо”, рођен 1980. године у Сарајеву,

17.   Шкобо Мирослав, зв.”Мики”, рођен 1983. године у Сарајеву,

18.   Бркић Мирсад, зв.”Мики”, рођен 1964. године у Сарајеву,

19.   Мирјанић Зоран, зв.”Сушика”, рођен 1981. године у Сокоцу,

20.   Сташевић Бојан, зв.”Сташа”, рођен 1982. године у Сокоцу,

21.   Мирковић Милорад, зв. „Мико”, рођен 1989. године у Сарајеву,

22.   Чобовић Зоран, зв.”Чобо”, рођен 1979. године у Сарајеву,

23.   Радић Никола, рођен 1988. године у Сарајеву,

24.   Гордић Бранислав, зв.”Ћело”, рођен 1966. године у Сокоцу,

25.   Чепо Мирослав, рођен 1966. године, у Грудама,

26.   Нижић Горан, зв.”Арафат”, рођен 1978. године у Љубушком,

27.   Вукоја Фердо, рођен 1974. године у Грудама.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана