Žrtva svaka druga žena

Srna
Žrtva svaka druga žena

Banjaluka - U Republici Srpskoj oko 47 odsto ispitanih žena starijih od 15 godina je tokom života doživjelo neki oblik rodno zasnovanog nasilja, zbog čega je potrebno raditi na uspostavljanju mehanizama za podršku žrtvama nasilja u porodici radi prevencije najgoreg ishoda.

Poručeno je ovo juče u Banjaluci sa skupa organizovanog povodom kampanje “Život bez nasilja”. Ministarka porodice omladine i sporta RS Jasmina Davidović poručila je da je nasilje u porodici društveno neprihvatljivo, te da iza toga stoje institucije, ali i društvo u cjelini.

- Svi zajedno treba da težimo nultoj toleranciji na nasilje u porodici. Svaka osoba koja trpi nasilje može i treba to da prijavi na SOS telefon 1264, koji je besplatan i anoniman i dostupan na području cijele Srpske - rekla je Davidovićeva.

Ona je navela da su u 90 odsto slučajeva nasilja u porodici žrtve žene, dok u 10 odsto slučajeva muškarci, te da je prisutan i veliki broj međugeneracijskog nasilja.

Direktorica Džender centra Vlade RS Mirjana Lukač rekla je da je najčešći oblik nasilja nad ženama porodično nasilje, a da je najčešći uzrok alkoholizam supruga.

- Porodično nasilje se ne može posmatrati izolovano, nego je to dublji društveni problem u čije rješavanje treba da se svi zajedno uključimo - rekla je Lukačeva i dodala da je konferencija organizovana sa ciljem da se predstave rezultati rada Džender centra u proteklom periodu kada je riječ o nasilju nad ženama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana