Златно доба Бањалуке међу корицама књиге

Милијана Латиновић
Златно доба Бањалуке међу корицама књиге

Бањалука - Живот и рад у Бањалуци у вријеме Врбаске бановине, златног доба развоја града на Врбасу, сабран је међу корице монографије, која је јуче поводом Дана града представљена публици у Банском двору Културном центру.

Аутори овог јединственог дјела, намијењеног првенствено школској и студентској популацији, Небојша Радмановић и Верица М. Стошић, истакли су да је ово дјело продукт истраживања дугог скоро четврт вијека.

-  Ово је наш дуг Бањалуци, коју волимо, јер сматрамо да они који данас живе овдје морају знати како је било прије. Покушали смо да подсјетимо на бројне Бањалучане који су живјели прије 90 година и снажно допринијели развоју овога града као центра Врбаске бановине, а које понекад заборавимо, о којима се слабо пише и које ријетко спомињемо. Мислимо да је ово лијеп поклон Бањалуци за њен дан - истакао је Радмановић.

Стошићева је истакла да се за Дан града веже много јубилеја, не само годишњица ослобођења Бањалуке, већ и 100 година од настанка Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, те 74 године од стварања банске управе Врбаске бановине.

- Прикупили смо многобројну архивску грађу у којој смо жељели да из угла архивских радника покажемо и поклонимо нашем граду сва друштвена збивања тог периода, с освртима на многе догађаје, односе и радње. Монографија садржи осам поглавља, која задиру у све друштвене токове. Као основ, матрица, послужила нам је организација банске управе Врбаске бановине - рекла је Стошићева. 

Поводом Дана града и Дана Архива Републике Српске у изложбеном салону Банског двора јуче је отворена и пратећа изложба “Бањалука центар Врбаске бановине”. Отворивши изложбу, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић истакао је да је период од 1929. до 1941. период највећег узлета града.

- Изложба је обухватила не само архитектонски дио, већ и све друге садржаје у том врло динамичном периоду. Тада је било много критика на рачун рада бана Светислава Милосављевића због великих трошкова и улагања у објекте који су данас капитална мјеста. Бањалука је тада била веома заостало, сиромашно мјесто и постављало се питање у шта се улаже, тако да је бан критикован због градње објеката које данас имамо у центру града. Ми сада, након 80 година, видимо те капиталне пројекте који су остали као визија тог човјека - казао је Радојичић.

Изложба

Коаутор изложбе Владан Вуклиш истакао је да је на 26 паноа представљено више од 250 фотографија које прате текстуална објашњења.

- Настојали смо да представимо то доба Бањалуке и сигуран сам да ће изложба све оне који је буду гледали понукати да прочитају и монографију - рекао је Вуклиш.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана