Жива у термометру скаче, љета све врелија и дужа

Милијана Латиновић
Жива у термометру скаче, љета све врелија и дужа

Бањалука - Високе температуре током љета, које већ годинама задају главобољу становницима Српске и региона, само су увертира у климатске промјене које слиједе у блиској будућности када цијели западни Балкан очекује пораст температуре од 1,2 степена, а која ће неминовно наставити да расте и до четири степена Целзијуса.

У студији коју је објавио Савјет за регионалну сарадњу наведено је да би пораст температуре на цијелој територији западног Балкана могао бити алармантан будући да до краја вијека може премашити и пет степени Целзијуса, што зависи од резултата глобалних настојања да буде смањена емисија штетних гасова.

Анализе климатских промјена потврђују да ће пораст температуре у великој мјери утицати на здравље људи, безбједност и квалитет живота.

- Евидентно је напредовање суптропске климе даље на сјевер, при чему ће приобална и јужна подручја бити веома врућа и сува током љета, чије ће се трајање, према очекивањима, продужити за један до два мјесеца - наведено је у овој студији.

Истакнуто је да пораст температуре може довести до смањења квалитета хране, ерозије и деградације земљишта, те да постоји висок ризик и од распрострањеног пропадања шума и смањења количине воде за пиће. 

Географ и климатолог на Природно-математичком факултету у Бањалуци Горан Трбић истиче да и истраживање ове високошколске установе потврђује да нас у скоријој будућности очекује раст средње годишње температуре.

- Уз то нас чека и смањење падавина, а самим тим и водних ресурса, а без воде нема ни живота - рекао је Трбић.

Истиче да највећу одговорност за екстремне климатске промјене носи човјек, чији су поступци узрок загађења и појаве прекомјерне емисије штетних гасова који су кључни фактор повећања температуре.

Метеоролог у Хидрометеоролошком заводу РС Милица Ђорђевић каже да је пораст средње годишње температуре већ забиљежен у нашим крајевима.

  • У протеклих 20 година достигли смо пораст температуре за два степена у појединим крајевима на сјеверу Српске. Балкан је посебно подложан климатским промјенама јер се налази на ивици континента и близу Средоземља, што утиче на промјену климе. Стално обарамо климатске рекорде и идемо из екстрема у екстреме, од врелих и сушних љета до поплава - рекла је Ђорђевићева.

Болести

Горан Трбић истиче да са промјеном климе долази и до појаве болести које раније нису биле карактеристичне за наше поднебље.

- Тиграсти комарац који изазива вирус “западног Нила” већ је забиљежен у Србији, а са промјеном климе може се очекивати и на нашим просторима - рекао је Трбић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана