Житарице и поврће доносе 586 милиона

Анита Јанковић Речевић
Житарице и поврће доносе 586 милиона

Бањалука - Ратари и повртари у Српској засијаће овог прољећа 161.767 хектара обрадивих површина, а очекивана вриједност производње кукуруза, соје, кромпира, купуса и других биљних култура требало би да достигне 586 милиона марака.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да укупна очекивана вриједност пољопривредне производње у овој години премашује 1,712 милијарди марака, што је за пет одсто више него лани, а таква предвиђања, наводе, заснована су на расту обима и вриједности производње у ратарству. У информацији о заснивању новог производног циклуса у пољопривреди, коју је јуче усвојила Влада РС, наведено је да ће се ове сезоне под кукурузом наћи 132.525 хектара, што је за шест одсто више него лани, док би повећање површина под индустријским биљем у односу на претходну годину требало да буде 11 одсто. Засади под кромпиром и другим повртарским културама биће на нивоу вишегодишњег просјека.

У Министарству пољопривреде истичу да услови за заснивање новог циклуса производње зависе од временских прилика и расположивости репроматеријала, који је ове године нешто скупљи него лани.

- Према информацијама са терена расположивост репроматеријалом је задовољавајућа а због раста трошкова сјетве предузели смо стимулативну мјеру којом ћемо регресирати сјеменски кукуруз домаћег хибрида од 15 одсто у односу на малопродајну цијену - рекли су у министарству.  

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Стојан Маринковић каже да ратари са тракторима и сијачицама у њиве улазе почетком идуће седмице, када се најављује топлије вријеме.

- Ова киша је више него добродошла, јер смо цијелу јесен и зиму имали недостатак влаге у земљишту, а идуће седмице очекујемо идеалне услове за сјетву. Крећемо прво са сјетвом кукуруза, затим соје, сунцокрета и осталих јарих култура. До већих сјетвених површина под кукурузом доћи ће баш због тога што је јесен била изузетно сува и неповољна за садњу озимих култура - рекао је Маринковић.

Повртар из села Грбавци код Градишке убрзано се припрема за сјетву парадајза и паприка у пластеницима, који се протежу на 1.500 квадрата.

- Зелена салата одавно је стигла и сада је у фази бербе. Кад оберемо сву салату крећемо у садњу паприке и парадајза, што би требало бити већ идуће седмице - рекао је Баврлић и додао да је кромпир на подручју Градишке и Лијевча поља одавно засијан, као и лук и пасуљ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана