Жене дижу руке од производње ципела

Милијана Латиновић
Жене дижу руке од производње ципела

Бањалука - Обућарска индустрија у Републици Српској налази се на прагу нових проблема јер из предузећа у иностранство одлази све више жена, које су доминантна радна снага у тој бранши, што би могло довести до смањења производње и гашења појединих погона.

Протеклих година трбухом за крухом, на вишеструко плаћенија радна мјеста у иностранству, масовно су одлазили мушкарци који стичу услове за спајање породица, па сада одлази и женска радна снага. У производним погонима широм Српске, у којима настају хиљаде пари ципела, патика и папуча истичу да све чешће остају упражњена мјеста за машинама.

Директор и власник Фабрике обуће “Дермал” из Котор Вароша Раденко Бубић истиче за “Глас Српске” да је већ било појединачних одлазака из предузећа и да увелико траже начин да сачувају радну снагу и не угрозе ланац производње.

- Све више у иностранство одлази женска радна снага, што би могло створити огроман проблем у нашој бранши, гдје више од 85 одсто запослених чине жене. Масовнији одласци би сигурно довели до смањења производње. О гашењу погона не желим ни да размишљам, надам се да нећемо доћи у такву ситуацију - рекао је Бубић.

Додао је да “Дермал” са својим партнерима настоји да пронађе модел како да радницима пружи боље услове и колико-толико спријечи одлазак радника.

- Треба побољшати цјелокупан амбијент у земљи и дефинитивно повећати плате, да буду бар између 800 и 1.000 марака. Вјерујем да би у том случају многи размислили о останку на овим просторима - рекао је Бубић.

Проблем недостатка женске радне снаге није заобишао ни Дервенту, а тамошњи послодавци кажу да радници напуштају погоне на седмичном нивоу.

- Први пут од када сам у овом послу плашим се како ће бити у блиској будућности, све је толико неизвјесно, јер буквално одлазе сви. Нажалост из нашег предузећа сваке седмице оде неколико радника. Сами привредници могу мало урадити да би ти процеси били заустављени, јер нису мале плате једини разлог одласка, већ и нестабилна политичка ситуација на нивоу БиХ - рекао је директор и власник дервентске фабрике обуће “Санино” Радован Пазуревић и додао да посљедњих неколико мјесеци радници из обућарске индустрије махом одлазе у Аустрију и Њемачку.

Секретар Удружења текстила, коже и обуће у Привредној комори РС Александра Михајловић-Бијелић истиче да је одлазак радника круцијални проблем у привреди.

- Оно што нам је раније био главни адут за привлачење инвеститора, радна снага, сада нам је велики проблем. Инвеститори који су заинтересовани за ово подручје прво питају има ли радне снаге, па тек онда улажу и отварају погоне. Генерално, у сектору текстила и обуће нема квалификоване радне снаге - рекла је Михајловић-Бијелић.

Додала је да су неопходне системске мјере Владе, у смислу креирања повољнијег амбијента за предузећа, да би имала услове за повећање плата и на тај начин покушала да задрже раднике.

Образовање

Република Српска уводи систем дуалног образовања да би јаче повезала школство и привреду, али привредници истичу да је то све још на веома скромном нивоу.

- Имамо 20 ученика на пракси који се школују за обућаре, али је проблем што нема квалификованих наставника, а ни дјеца нису много заинтересована за овај посао и већ увелико причају како су се на занат уписали на наговор родитеља и да планирају да раде нешто сасвим друго - рекао Радован Пазуревић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана