“Жељезнице” возе у све већи минус

Маријана Миљић
“Жељезнице” возе у све већи минус

Бањалука - Предузеће “Жељезнице РС” завршило је полугодиште ове године са губитком од 6,26 милиона марака, што је за 210.000 марака више у односу на исти период годину раније.

Тиме је акумулирани губитак овог посрнулог јавног предузећа достигао износ од 117,75 милиона марака.

У финансијском извјештају о пословању “Жељезница РС”, који је објављен на Бањалучкој берзи, наведено је да су укупни приходи овог јавног предузећа за шест мјесеци ове године износили 30,69 милиона марака, док је расходовна страна тежила 36,96 милиона КМ.

Приходи су у односу на исти период прошле године пали за 2,17 милиона КМ, а расходи су смањени за 1,96 милиона марака.

Највише новца, као и претходних година, “Жељезнице РС” су потрошиле на трошкове зарада, накнада зарада и остале личне расходе и то 20,86 милиона марака. Ови издаци предузећа пали су за 2,48 милиона КМ у односу на исти период 2017. године.

“Жељезнице” настављају и да смањују број радника, што се огледа и у мањим трошковима за њихове зараде. Тако је просјечан број радника у овом предузећу на крају шестог мјесеца ове године био 2.722, док су на крају полугодишта 2017. године “Жељезнице” запошљавале 3.087 радника.

Обавезе овог посрнулог јавног предузећа на крају јуна износиле су 379,98 милиона марака и пале су у односу на полугодиште прошле године, када су износиле 381,38 милиона КМ.

Од укупног износа обавеза на дугорочне се односи 134,16 милиона марака, а преостали износ од 245,81 милион КМ на краткорочне.

Вршилац дужности директора “Жељезница” Драган Савановић јуче није одговарао на наше позиве, тако да нисмо успјели добити коментар из управе о пословању предузећа.

“Жељезнице” се налазе у фази реструктурирања, за шта је Свјетска банка одобрила кредит од 51,3 милиона евра. Тај новац није још оперативан јер споразум о кредиту треба да ратификују институције на нивоу БиХ. Из овог кредита биће, између осталог, финансирано и измирење обавеза према радницима које су настале у претходном периоду.

Захтјеви радника

Синдикати “Жељезница РС” затражили су од министра саобраћаја и веза РС Неђе Трнинића да им плате буду враћене на ниво од прије десет година. Они су министру дали рок до 15. августа да се састане с њима и управом и да, како су навели, једном засвагда ријеше статус радника. Најавили су и радикалне мјере синдикалне борбе ако их министар не прими и не разговара с њима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана