Zbog niskih plata 7. juna štrajk upozorenja

D. O.
Zbog niskih plata 7. juna štrajk upozorenja

Banjaluka - Predstavnici sindikata “Željeznica Republike Srpske” najavili su da će 7. juna stupiti u štrajk upozorenja, ukoliko radnicima tog preduzeća ne budu povećane plate. Predsjednik Samostalnog sindikata transportne djelatnosti Zlatko Marin rekao je da je ta odluka donesena u petak na sastanku sindikata ŽRS-a.

- Razlog je taj što nismo dobili povećanje plate, koja unazad deset, jedanaest godina nije povećana, već je samo smanjivana - naglasio je Marin.

On je naveo da su sindikati “Željeznica” još na prošlom sastanku uputili zahtjev Ministarstvu saobraćaja i veza RS, tražeći da bude obavljen razgovor o povećanju plata, ali da nisu dobili odgovor.

- U dogovoru sa upravom ŽRS-a dobili smo obećanje da će plate biti povećanje u prosjeku za deset odsto, ali se to još nije desilo. Odgovorili su nam da nisu dobili potpise relevantnih faktora, a mi smatramo da je to Vlada i da je jedina adresa koja to može riješiti - istakao je Marin.

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić u petak je razgovarao sa rukovodstvom “Željeznica”, gdje je, kako kaže, dogovoreno da zbog dobrih rezultata poslovanja u proteklom periodu radnici mogu dobiti stimulacije na plate.

- Dogovoreno je sa upravom ŽRS-a da odredi radnicima stimulativni dio na plate. Ne povećanje plata, već stimulacije. Uprava ovog preduzeća sada treba da se dogovori sa predstavnicima sindikata kolika će ta stimulacija biti, ali trebalo bi da ide do deset odsto - rekao je Trninić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana