Završeni Petrovdanski dani - Srebrenica 2018

 Završeni Petrovdanski dani - Srebrenica 2018 12.07.2018 06:31 | Srna

Srebrenica - Kulturno-sportski dio programa memorijalne manifestacije "Petrovdanski dani - Srebrenica 2018" završen je predstavljanjem drugog broja časopisa "Srebrni vijenac" čiji je izdavač Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" iz ovog mjesta i revijalnom fudbalskom utakmicom ratnih veterana Vojske Republike Srpske iz Srebrenice i Skelana.

O časopisu su govorili članovi rukovodstva "Prosvjete" Marko Milovanović, Dragi Jovanović, Duško Pejić, Radomir Pavlović i Miloš Nikolić.

I u ovom broju predstavljeni su kulturni stvaraoci iz ovog mjesta, dio kulturne baštine i srebrenički mladi pjesnici.

Konstatovano je da je ovaj časopis jedino svjedočanstvo duha vremena i stanja srpskog naroda u ovoj opštini, da nudi mogućnost i prostor za mlade da objave svoje radove i da se predstave te da izgrađuje osjećaj pripadnosti i srpskog identiteta.

Ovaj broj "Srebrnog vijenca" tematski je posvećen "Petrovdanskim danima" i srpskom stradanju u posljednjem ratu.

Nakon večernjeg održan je koncert duhovne muzike. Nastupio je hor Svetosavske omladinske zajednice iz Bratunca i mladi guslar Dušan Pejić, a potom su u crkvenoj porti zapaljene petrovdanske lile.

Ova memorijalna duhovno-humanitarna i kulturno-sportska manifestacija održava se 22. put u znak sjećanja na 69 srpskih žrtava ubijenih na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice, kao i na sve srpske žrtve u posljednjem ratu.

Manifestacija "Petrovdanski dani" biće završena u četvratk kada će nakon služenja liturgije u Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Srebrenici, članovi porodica poginulih, rodbina, saborci i brojne delegacije posjetiti mjesta stradanja, položiti cvijeće kod spomen-obilježja i prislužiti svijeće.

Kod spomenika i kosturnice na Zalazju u 13.00 časova biće služen parastos za ubijene Srbe na Petrovdan 1992. godine, kao i za sve ostale srpske vojnike i civile iz ove opštine poginule u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Jake muslimanske snage iz Srebrenice pod komandom Nasera Orića, nastavljajući plansko etničko čišćenje srpskih prostora, upale su 12. jula 1992. godine u više srpskih sela u srebreničkoj i bratunačkoj opštini ubijajući, pljačkajući i paleći sve što su stigle.

Tog dana ubijeno je 69, a ranjeno mnogo više srpskih boraca i civila, dok su 22 nestala i zarobljena.

Posmrtni ostaci desetoro Srba pronađeni su i ekshumirani 10. juna 2011. godine iz masovne grobnice na Zalazju. Identifikovani su i sahranjeni na Petrovdan 2012. godine, dok su posmrtni ostaci dvije osobe ekshumirane, identifikovane i sahranjene ranije. Desetoro nestalih još nije pronađeno.

Za ove, kao i za mnoge druge zločine nad Srbima iz Srebrenice i srednjeg Podrinja, još niko nije odgovarao.

U Srebrenici su danas i sutra neradni dani u ustanovama i preduzećima zbog održavanja komemorativnih skupova i sjećanja na stradanje bošnjačkog naroda 11. jula i srpskog naroda 12. jula.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica