Završen uviđaj u brodskoj Rafineriji: Zna se gdje je nastala eksplozija

nezavisne.com
Završen uviđaj u brodskoj Rafineriji: Zna se gdje je nastala eksplozija

Doboj - Angažovanje vještaka iz Nacionalnog kriminalističko-tehničkog centra MUP-a Srbije i dodatna vještačenja trebala bi da odgovore na pitanje kako je došlo do eksplozije i požara u Rafineriji Brod u kojoj je Ljubo Patković (31), radnik te kompanije poginuo, a devet njegovih kolega je povrijeđeno.

"Njegova specijalnost su eksplozije, s tim da će ukoliko se za tim ukaže potreba i predmeti koji su izuzeti sa lica mjesta biti upućeni u nadležne laboratorije u kojima će se izvršiti ispitivanje materijala kako bi se na kraju utvrdilo šta je uzrok eksplozije i požara", izjavio je Dmitar Vračar, načelnik Policijske uprave Doboj.

On je predstavljajući rezultate rada Policijske uprave Doboj u prvih devet mjeseci ove godine kazao da je u petak završen uviđaj u brodskoj Rafineriji, te da se za sada zna gdje je nastala eksplozija.

"Za sada su identifikovane određene cijevi, odnosno dijelovi cijevi, spojnice između dva pogona, tako da za sada sve ukazuje da je u stvari tu inicirana eksplozija koja se onda kasnije proširila na ostatak pogona", naveo je Vračar, te dodao da je fokus aktivnosti u istrazi analiza izuzetih predmeta.

"Te konkretne cijevi, spojnice da bi se moglo vidjeti šta je pravi uzrok eksplozije", kazao je Vračar.

Eksplozija u Rafineriji se dogodila 9. oktobra oko 21.30, a uviđaj je završen deset dana kasnije.

"Ovo je veoma kompleksan zadatak, koji zahtijeva angažovanje velikog broja stručnjaka iz različitih oblasti. Što se tiče naše PU i MUP-a RS mi smo angažovali tim najkompetentnijih, najiskusnijih operativaca sa različitih nivoa koji preduzimaju potrebne mjere i radnje uz nadzor postupajućeg tužioca", istakao je Vračar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana