Заплијењена возила на уништење чекају по 12 година

nezavisne.com
Заплијењена возила на уништење чекају по 12 година

Бањалука - Иако су почетком године најавили скоро расписивање тендера за уништавање раније заплијењених возила, Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ још нема обједињене спискове аутомобила који треба да буду уништени.

Иначе, поједина возила која чекају на уништавање заплијењена су још 2006. године, а Савјет министара БиХ и Управа за индиректно опорезивање нису их се све ове године успјели ријешити и редовно су плаћали закуп простора на којем се она чувају.

“Уништење моторних возила одузетих правоснажном судском одлуком тренутно је у фази обједињавања коначних спискова из свих регионалних уреда УИО. Коначан број правоснажно одузетих аута предвиђених за уништење износи 2.703”, рекли су нам у Управи за индиректно опорезивање БиХ.

Управо је УИО годинама од Савјета министара БиХ тражила дозволу да уђу у посао уништавања возила, међутим Савјет министара то је опструисао увијек тражећи додатне информације, а у једном тренутку ни у Управном одбору УИО није било сагласности како ријешити то питање.

“Рок за уништење возила није прецизиран, али се предузимају мјере за што хитније рјешавање овог проблема. УИО ће расписати тендерску процедуру у складу са законским прописима, гдје ће возила бити изложена продаји у старо жељезо, од чега се очекује и додатан приход”, рекли су нам у УИО, додајући да немају процјену о вриједности тих возила, јер би то могла процијенити само нека стручна особа из те области, а УИО нема новац да ангажује некога таквог.

Подсјећања ради, проблем возила која су одузета, а која се налазе по складиштима широм БиХ, УИО је дјелимично наслиједила још од царинских управа ентитета, између осталих ту су и она која је МУП Републике Српске одузео у акцији “Фалсификат” још 2014. године. Тада је одузето неколико стотина аута, која и данас пропадају по складиштима које Управа за индиректно опорезивање изнајмљује, а закуп тих простора плаћа готово 90.000 годишње.

Како су појаснили у УИО, основни разлог за њихово уништавање је тај што не испуњавају услове за продају и што су била старија од седам година, тако да нису могла бити увезена у БиХ, како је било предвиђено у то вријеме. Након тога на снагу су ступили законски прописи по којима је било обавезно да возила морају проћи хомологацију, што она наравно нису испуњавала.

“Возила су из раздобља од 2000. године па до данас, с тим да су нека ушла у БиХ прије више година, али је прекршај откривен тек накнадно”, рекли су нам у УИО.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана