Zaključci konferencije o intelektualnoj svojini: Boljim zakonskim rješenjima do veće zaštite

M. L.
Zaključci konferencije o intelektualnoj svojini: Boljim zakonskim rješenjima do veće zaštite

Banjaluka - Za veću zaštitu intelektualne svojine, jednog od najvažnijih resursa društva, neophodna su bolja zakonska rješenja.

Zaključeno je to na konferenciji “Digitalizacija i intelektualna svojina: kraj ili novi početak?”, koju je u ponedjeljak u Banjaluci organizovao Institut za javnu politiku iz Beograda, u okviru projekta “Balkan Perspectives Today”, pod generalnim pokroviteljstvom kompanije “m:tel”. Iz “m:tela” su juče saopštili da su kroz tri panel-diskusije učesnici razgovarali o važnosti zaštite intelektualne svojine, kao i načinima na koje je to moguće učiniti. Stručnjaci iz regiona su razmijenili iskustva, ali i zaključili da samo boljim zakonskim rješenjima intelektualna svojina u potpunosti može biti zaštićena.

Na panelu “Medijski monopol na zapadnom Balkanu: Koja je uloga države” naglašen je značaj intelektualne svojine u razvoju ekonomije i istaknute opasnosti koje sa sobom nosi monopolizacija medijskog tržišta. Drugi panel povezao je intelektualnu svojinu i telekomunikacije 21. vijeka.

- U posljednjih 20 godina cijeli sistem kablovskih operatera nastao je na pirateriji, dajući lažne podatke o velikom broju korisnika i prihoda, kršeći time nekoliko zakona. Svojim akcijama, ukrupnjavanjem i sređivanjem tržišta u Srpskoj i Srbiji, “Telekom Srbija” i “m:tel” najviše su doprinijeli rješavanju problema iz te oblasti - rekao je koordinator za internet i multimediju “Telekom grupe” Vladimir Lučić.

Završni panel bavio se temom autorskog prava i savremene piraterije.

- Iako sama digitalizacija lakše omogućava pirateriju, ona ne smije biti kočnica razvoju i primjeni digitalizacije, već se moraju pronaći rješenja zaštite autorskih prava - rekla je izvršna direktorka za marketing i prodaju kompanije “m:tel” Radmila Bojanić. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana