Закључци конференције о интелектуалној својини: Бољим законским рјешењима до веће заштите

М. Л.
Закључци конференције о интелектуалној својини: Бољим законским рјешењима до веће заштите

Бањалука - За већу заштиту интелектуалне својине, једног од најважнијих ресурса друштва, неопходна су боља законска рјешења.

Закључено је то на конференцији “Дигитализација и интелектуална својина: крај или нови почетак?”, коју је у понедјељак у Бањалуци организовао Институт за јавну политику из Београда, у оквиру пројекта “Balkan Perspectives Today”, под генералним покровитељством компаније “м:тел”. Из “м:тела” су јуче саопштили да су кроз три панел-дискусије учесници разговарали о важности заштите интелектуалне својине, као и начинима на које је то могуће учинити. Стручњаци из региона су размијенили искуства, али и закључили да само бољим законским рјешењима интелектуална својина у потпуности може бити заштићена.

На панелу “Медијски монопол на западном Балкану: Која је улога државе” наглашен је значај интелектуалне својине у развоју економије и истакнуте опасности које са собом носи монополизација медијског тржишта. Други панел повезао је интелектуалну својину и телекомуникације 21. вијека.

- У посљедњих 20 година цијели систем кабловских оператера настао је на пиратерији, дајући лажне податке о великом броју корисника и прихода, кршећи тиме неколико закона. Својим акцијама, укрупњавањем и сређивањем тржишта у Српској и Србији, “Телеком Србија” и “м:тел” највише су допринијели рјешавању проблема из те области - рекао је координатор за интернет и мултимедију “Телеком групе” Владимир Лучић.

Завршни панел бавио се темом ауторског права и савремене пиратерије.

- Иако сама дигитализација лакше омогућава пиратерију, она не смије бити кочница развоју и примјени дигитализације, већ се морају пронаћи рјешења заштите ауторских права - рекла је извршна директорка за маркетинг и продају компаније “м:тел” Радмила Бојанић. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана