Zajedničke škole u dijaspori čuvaju srpski jezik

Srna
Zajedničke škole u dijaspori čuvaju srpski jezik

Beograd - Ministarka prosvjete i kulture RS Natalija Trivić i ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević dogovorili su se o potpisivanju dokumenta koji će definisati saradnju Srbije i Srpske na uvođenju škola srpskog jezika u dijaspori.

To će, kako je navedeno poslije jučerašnjeg sastanka u Beogradu, biti jedna od tema razgovora 17. i 18. juna u Banjaluci kojima će prisustvovati i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Trivićeva je istakla da je uvođenje škola srpskog jezika zaključak Foruma dijaspore, podsjetivši da je riječ o principu korišćenja zajedničkih kapaciteta, snaga, planova i programa u tim školama, kao i okupljanju što većeg broja Srba koji žive u dijaspori.

- Jedan od osnovnih izazova jeste očuvanje srpskog jezika kao nacionalnog identiteta srpskog naroda - rekla je Trivićeva. Dodala je da je bilo riječi i o reformi obrazovanja koja očekuje Srpsku, te saradnji među školama i digitalizaciji.

- Obradovala nas je vijest i da će se u novom pravilniku o ekskurzijama u Srbiji i Republika Srpska naći kao jedna od destinacija u toku školske godine - dodala je Trivićeva.

Šarčević je podsjetio da su prije dvije godine Srbija i Srpska osnovale zajedničke timove u zavodima za unapređivanje vaspitanja i obrazovanja koji će se baviti izradom programa zajedničkih nacionalnih grupa predmeta i naveo da je to skoro završeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana