Zagarantovana isporuka trupaca doprinosi boljem poslovanju

A. J. R.
Zagarantovana isporuka trupaca doprinosi boljem poslovanju

Banjaluka - Predstavnici “Šuma RS” i 49 strateških preduzeća za preradu drveta potpisali su juče okvirne petogodišnje ugovore kojima je zagarantovana isporuka šumskih drvnih sortimenata, što će doprinijeti efikasnijem poslovanju drvoprerađivača i boljem pozicioniranju na tržištu.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Goran Zubić istakao je da se potpisivanjem ovih ugovora žele garantovati minimalne količine drvnih sortimenata i dinamika njihove isporuke.

- Zagarantovane minimalne količine su utvrđene putem vrijednosti boda u kubicima, a broj bodova biće utvrđivan na godišnjem nivou za svakog drvoprerađivača. Strateški drvoprerađivači imaće veću vrijednost boda - rekao je Zubić.

On je istakao da je Ministarstvo poljoprivrede dogovorilo sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH koncept koji se odnosi na zabranu izvoza šumskih drvnih sortimenata, odnosno uvođenje taksi na rezanu građu i cijepani ogrev.

- Biće formirana zajednička radna grupa predstavnika iz RS, FBiH i BiH koja će se baviti ovim pitanjem - dodao je Zubić.

Vršilac dužnosti direktora “Šuma RS” Slaven Gojković naglasio je da je od izuzetnog značaja što su sa drvoprerađivačima potpisali ugovore.

- Imamo obavezu da finalnim prerađivačima obezbijedimo sirovinu. Kada je riječ o izvozu drvnih sortimenata, potrebno ga je zabraniti da bi domaći proizvođači mogli nesmetano da rade - rekao je Gojković.

Predsjednik Izvršnog odbora Udruženja drvoprepađivača RS i direktor banjalučke firme “Drvoprodeks” Darko Partalo istakao je da je ovaj ugovor ispunjenje dugogodišnjih zahtjeva.

- Ovo je početak transparentnosti. Donijeće nam značajnu sigurnost i uz kvalitetnu opremu i radnu snagu garantuje svjetliju budućnost drvne industrije u Srpskoj - rekao je Partalo. 

Potpisivanju su prisustvovali i predsjednik Vlade RS Radovan Višković, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić i ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana