Забрањен увоз још 2,5 тона јагода због пестицида

М. Л.
Забрањен увоз још 2,5 тона јагода због пестицида

Бањалука - Фитосанитарна инспекција Републике Српске забранила је увоз још једне пошиљке јагода поријеклом из Грчке у количини од 2.560 килограма, јер је лабораторијском анализом поново утврђено присуство пестицида спиносад изнад прописаних вриједности.

У Инспекторату РС кажу да је током прегледа пошиљке приликом увоза инспектор узео узорак за лабораторијску анализу, којом је обухваћено испитивање остатака чак 151 пестицида, гдје је само за једну активну материју утврђено присуство изнад максимално дозвољених количина.

- С обзиром на то да недозвољена количина пестицида представља један од највећих ризика, када је ријеч о исправности воћа и поврћа и његовој безбједности за људску употребу, инспектори посебну пажњу посвећују производима сезонског карактера, који се интензивније увозе у краћем периоду - навели су у Инспекторату РС.

Додају да је фитосанитарна инспекција посебан акценат ставила управо на пошиљке јагода, које нам најчешће долазе из Шпаније, Грчке и Турске и које се у већим количинама увозе све до почетка сезоне домаћих јагода. Почетком седмице инспектори су забранили увоз четири тоне јагода из Грчке.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана