За запошљавање 4.600 лица 15,7 милиона КМ

А. Ј. Р.
За запошљавање 4.600 лица 15,7 милиона КМ

Бањалука - Завод за запошљавање РС требало би да у уторак распише јавни позив за седам пројеката запошљавања и самозапошљавања у вриједности од 15,7 милиона КМ којима ће бити обезбијеђен посао за 4.600 лица.

Акционим планом запошљавања за ову годину Завод је припремио пројекте који се односе на запошљавање приправника са високом стручном спремом, затим програм подршке за запошљавање и самозапошљавање незапослене дјеце погинулих бораца, ратних војних инвалида и бораца Војске Српске. Поменутим планом предвиђено је и запошљавање у привреди исплатом подстицаја у висини уплаћених пореза и доприноса, те програм обуке, доквалификације и преквалификације за потребе послодаваца. Подршку при запошљавању добиће и Роми, као и циљне категорије у привреди, а ту је и програм развоја предузетништва, чија је реализација започела прошле године уз подршку Владе Србије.

Директор Завода за запошљавања РС Мирослав Вујичић истакао је да ће средствима за запошљавање и самозапошљавање, у износу од 15,7 милиона КМ, придодати и новац Фонда за професионалну рехабилитацију, чиме ће цифра за пројекте премашити 16 милиона КМ.

- Завод за запошљавање лани је остварио суфицит у вриједности од 6,7 милиона КМ и тај новац ћемо такође усмјерити у запошљавање, тако да ћемо ове године укупно реализовати око 22,4 милиона КМ за запошљавање, чиме ће бити обезбијеђен посао за 6.000 радника - рекао је Вујичић и додао да ће јавни позив бити објављен у дневном листу  “Глас Српске”, те позвао послодавце да аплицирају за средства и запосле раднике.

Помоћница министра рада и борачко-инвалидске заштите РС Мира Васић рекла је да је за запошљавање у овој години из буџета Српске и Завода предвиђено 16,12 милиона КМ.

- Први пут програмом запошљавања обухваћене су жене жртве рата, жене жртве породичног насиља, жене из руралних подручја, дјеца штићеници домова за незбринуту дјецу која су завршила средњу школу, те незапослени старији од 40 година - додала је Васићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана