За запошљавање 2.206 радника 12,1 милион КМ

Свјетлана Ђуричић
За запошљавање 2.206 радника 12,1 милион КМ

Бањалука - За запошљавање 2.206 лица у Републици Српској биће издвојен 12,1 милион КМ, одлучено је јуче на сједници Управног одбора Завода за запошљавање Српске.

На сједници је донесена одлука да за запошљавање 1.606 лица буде издвојено 8,5 милиона КМ. Додатних 3,6 милиона КМ биће утрошено из буџетског суфицита за запошљавање још 600 лица.

Сједници УО Завода за запошљавање присуствовала је и премијерка РС Жељка Цвијановић, која је рекла да су у области запошљавања све бољи резултати.

- Влада жели да сваке године отвори знатан број радних мјеста, а прошле године је забиљежена рекордна запосленост у Српско, јер је више од 260.000 људи добило посао. Одлуке Владе РС од прије неколико година, када смо се одлучили да финансирамо Акциони програм за запошљавање, почеле су да дају резултате и сваке године свједочимо рекордним резултатима - казала је Цвијановићева.

Додала је да опредјељење Владе да развија нове програме за подршку запошљавању, те најавила и додатне мјере с циљем повећања броја запослених.

Цвијановићева је рекла да је годишње за запошљавање издвајано од 15 до 16 милиона КМ, што се Републици Српској враћало вишеструко, те да вјерује да се са новим запошљавањем иде набоље.

Директор Завода за запошљавање РС Мирослав Вујичић рекао је да је ријеч о пет програма запошљавања.

- Један од њих је “Заједно до посла”, којим је обухваћено 115 лица, а ту је и запошљавање 909 приправника у двије категорије. Предвиђено је да буде запослено 147 дјеце погинулих бораца. Донесена је и одлука о запошљавању 115 лица из посебних циљних група, а то су жене из руралних подручја и жене жртве породичног насиља - истакао је Вујичић. Додао је да ће бити запослено 38 Рома, а да ће 358 лица посао добити посредством програма обуке, доквалификације и преквалификације.

- Из године у годину имамо све мање незапослених. Спровођењем различитих пројеката смањен је број лица на евиденцији незапослених. Тако их је у јуну било 107.000, а 2015. године смо имали 135.000 незапослених лица у Српској - казао је Вујучић. Он је најавио да ће се у наредном периоду разматрати програм запошљавања 2.300 радника кроз финансирање доприноса, који се искључиво односи на реални сектор, а за који је планирано пет милиона КМ.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић је рекао да је Влада опредијељена да спроводи Стратегију запошљавања.

  • Спровођењем акционих планова показујемо да смо посвећени запошљавању младих људи. Захваљујући суфициту у Заводу за запошљавање проширили смо број људи који треба да заснују радни однос - казао је Савановић.

Реформа

Жељка Цвијановић је напоменула да није било разговора о реформи Завода за запошљавање.

- Мораћемо на томе убудуће радити, јер морамо доћи до јасније евиденције, с обзиром на то да имамо огроман број људи који уопште нису активни тражиоци посла - рекла је Цвијановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана