За три мјесеца погинуло пет људи на радном мјесту

Срна
За три мјесеца погинуло пет људи на радном мјесту

Бањалука - За три мјесеца 2019. у Републици Српској пет људи је погинуло на радном мјесту - троје у грађевинарству и двоје у рударству, а догодило се и 17 тежих повреда на раду, саопштено је из Инспектората Српске поводом обиљежавања 28. априла - Свјетског дана безбједности и здравља на раду.

Двије повреде на раду десиле су се у грађевинарству, једна у електропривреди, двије у шумарству и дрвној индустрији и 12 у осталим дјелатностима, као што су трговина, култура, просвјета и друго.

У циљу подизања свијести о значају поштивања, унапређивања и примјењивања мјера заштите и здравља на раду републичка инспекција рада је у 2018. години реализовала инспекцијску кампању под називом "Градимо безбједно - радимо без ризика", са посебним акцентом на радове на висини, наводи се у саопштењу.

Кампања је првенствено била усмјерена према малим и средњим пословним субјектима у области грађевинарства који нису довољно упознати о присутним ризицима од повреда на раду и о значају примјене прописаних мјера заштите и здравља на раду.

"Током мјесец дана кампање, 20 инспекцијских тимова извршило је око 480 превентивних контрола на активним градилиштима и код регистрованих пословних субјеката", наводи се у саопштењу.

Из Инспектората Републике Српске подсјећају послодавце и раднике на значај придржавања мјера заштите на раду како би се очувало здравље радника.

"Живот, здравље и очување радних способности, вриједности су од посебног интереса које директно утичу на привредни развој цијелог друштва. Послодавци су обавезни да организацијом и спровођењем мјера заштите на раду осигурају услове за безбједан рад, а радници да поступају у складу са прописаним правилима, изводе радне задатке на правилан начин и користе одговарајућу заштитну опрему", истиче се у саопштењу.

Из Инспектората наглашавају да безбједно радно мјесто треба да буде приоритет и послодаваца и радника, јер добра заштита на раду повећава продуктивност и конкурентност послодавца, те успјешност остваривања пословних планова и циљева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана