За пречишћавање вода 4,3 милиона евра

Анита Јанковић-Речевић
За пречишћавање вода 4,3 милиона евра

Градишка - За унапређење капацитета водоводног предузећа у Градишци и изградњи мреже и пречистача отпадних вода у том граду Влада Швајцарске обезбиједила је грант од 4,3 милиона евра.

 

 

 

Новац је одобрен у оквиру пројекта “Управљање у сектору отпадних вода у РС”, а уз претходно одобрени грант Владе Њемачке од 11 милиона евра, реализација пројекта биће настављена. У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС кажу да је ријеч о веома битном пројекту којим се адекватно штити квалитет површинских вода ријеке Саве.

- Стање са канализационим системима у РС је доста озбиљно. Посебно је неповољна ситуација са третманом отпадних вода и од укупног броја становништва које има организовано снабдијевање водом свега двије трећине има канализацију, а тек једна трећина има организовано прикупљање и одвођење отпадних вода - кажу  у ресорном министарству.

Истичу да се пречишћавање отпадних вода обавља само у три локалне заједнице, Требињу, Бијељини и Билећи.

- Мање од 15 одсто насеља у Српској има неки вид пречишћавања, најчешће је то само механичко пречишћавање и таложење. Само Бијељина и Билећа имају терцијарни, а Требиње секундарни третман отпадне воде и они задовољавају критеријуме Правилника у условима испуштања воде у површинске воде - рекли су у Министарству пољопривреде. Наводе да 50 одсто насеља у РС има мјешовити тип канализације, који је већином застарио, слабо одржив и недовољног капацитета.

- Већи број насеља користи колекторе отпадних вода за каналисање кишних вода, који у већини случајева нису довољног капацитета, па због тога у периодима интензивних падавина долази до изливања садржаја на путеве и зелене површине, што може имати негативан утицај на здравље људи - навели су у министарству и додали да је у протеклом периоду у РС изграђено око 2.000 километара канализационе мреже за каналисање отпадних и оборинских вода. У Министарству пољопривреде наводе да су средства за изградњу канализационих мрежа приоритет, те да их најчешће прибављају локалне заједнице кроз разне видове финансирања.

- Градишка је добар примјер за почетак реализације овога, надасве, новог приступа рјешавању важне проблематике, заштите вода и могуће примјене иновативних технологија за пречишћавање отпадних вода - рекли су у ресорном министарству.

Централизовани системи, додају, захтијевају сложену канализациону мрежу и скупе колекторе за трансфер воде до постројења за пречишћавање који знатно повећавају трошкове за довод и третман отпадних вода.

- Нове технологије рјешавају читав низ инвестиционих и оперативних проблема, доживљавају значајну трансформацију и по будућим функцијама и по начину њиховог пројектовања и управљања у интеракцијама са другим урбаним подсистемима. Градишка је на прагу да то  достигне - закључили су у Министарству пољопривреде.

Обавеза

У Министарству пољопривреде истичу да је за каналисање и пречишћавање отпадних вода интегрални приступ незамјењив и представља својеврсну обавезу за РС. Навели су да се обавеза заснива на властитим интересима да се побољша квалитет домаћих водотока, али и да се испоштују обавезе везане за Дунавску конвенцију, Савску комисију и посебно прекограничне утицаје.

 

Канализациони системи у већини општина у сливу ријеке Саве у РС

- изграђени само дјелимично и без одговарајућих објеката за пречишћавање отпадних вода

- углавном мјешовитог типа са више испуста отпадних вода у реципијент

- већина општина нема одговарајућу пројектну документацију за развој система

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана