Za pet godina 52.000 manje nezaposlenih

Anita Janković Rečević
Za pet godina 52.000 manje nezaposlenih

Banjaluka - Nezaposlenost u RS konstantno je u opadanju što potvrđuju najnoviji podaci prema kojima je u novembru prošle godine bez posla bilo 97.193 radnika, što je u odnosu na prije pet godina za 52.091 lica manje, a ekonomisti ističu da je to mahom zbog odliva radne snage.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u posljednjih pola decenije broj nezaposlenih lani je prvi put pao ispod 100.000 i upravo 2018. godina je bila rekorder u padu nezaposlenosti. Za 11 mjeseci lani broj tražilaca posla je smanjen za 17.171 u odnosu na 2017. godinu. Za pola decenije, kada je u pitanju struktura nezaposlenih, broj tražilaca posla najviše je opao među visokokvalifikovanim radnicima i to za 51,5 odsto, a slijede polukvalifikovani i oni sa diplomom više stručne spreme gdje je broj nezaposlenih manji za oko 43 odsto. Najmanji je pad nezaposlenih sa visokom stručnom spremom, svega 14,2 odsto.

Pozitivne trendove u padu nezaposlenosti istovremeno prati rast zaposlenosti, koja je lani dostigla istorijski maksimum, pa je tako, prema podacima Zavoda za statistiku u Srpskoj u septembru prošle godine platu zarađivalo 268.879 radnika, što je u odnosu na 2013. više za 30.239. Najviše radnika lani je radilo u prerađivačkoj industriji, te trgovini i djelatnostima koje su vezane za popravku vozila, a najmanji broj zaposlenih registrovan je u oblasti prodaje nekretnina.

Član Udruženja ekonomista RS SWOT Predrag Duduković smatra da pad nezaposlenosti nije rezultat značajnijeg zapošljavanja u domaćim preduzećima i institucijama.

- RS bilježi rast novozaposlenih ali nesrazmjer između pada nezaposlenosti i rasta zaposlenosti je veliki i tu razliku čine oni koji su otišli u inostranstvo. Takođe, dobar dio novozaposlenih posao je dobio u javnom sektoru, a ne realnom - rekao je Duduković i dodao da bi razloga za slavlje bilo tek da je pad nezaposlenih preliven u rast zaposlenih, i to mahom u realni sektor.

Duduković je istakao da je rast zaposlenosti u znatnoj mjeri rezultat subvencionisanja zapošljavanja koje RS sprovodi već nekoliko godina i ocijenio da je pad nezaposlenosti najveći u strukturi visokovalifikovanih radnika jer su upravo oni najtraženiji na Zapadu.

I ekonomista Goran Radivojac smatra da pozitivni trendovi u vezi sa pitanjem nezaposlenosti i zaposlenosti nisu rezultat privredne aktivnosti na području RS, jer ne dolazi do znatnijeg priliva novca u fondove.

- Blizina Evropske unije daje pozitivne efekte kako na tržištu rada u RS, tako i na tržištu proizvoda i usluga. Može se očekivati da će se ekonomija razvijati i da ćemo dijeliti sudbinu tržišta EU - rekao je Radivojac, dodavši da se očekuje dalji pad nezaposlenosti.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Dragutin Škrebić tvrdi da je bilo dosta zapošljavanja u realnom sektoru prethodnih godina, te da nedostaje radnika u obućarskoj i metalnoj industriji, kao i vozača.

- Nezaposleni koji žele mogu dobiti posao u tim sektorima u Srpskoj kad god požele. Ono što je problem je činjenica da nemamo način da zaustavimo odliv ljudi. Iako podižemo plate nećemo zaustaviti odlazak jer mi ne možemo parirati bogatom Zapadu - rekao je Škrebić.

Sektori

Predrag Duduković je istakao da je u RS gotovo nemoguće izdvojiti privredne grane koje odskaču po broju novozaposlenih.

- Razvoj metalskog i drvnog sektora je na zavidnom nivou, kao i IT industrija ali nijedna grana ne prednjači u zapošljavanju. Problem je što i dalje imamo veliki broj nezaposlenih a preduzeća ne mogu naći adekvatan kadar. Taj disbalans biće još veći - rekao je Duduković.

*Broj nezaposlenih po godinama

2013 – 149.284

2014 – 142. 675

2015 – 135.585

2016 – 125. 906

2017 – 114. 364

novembar 2018 - 97.193

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana