За пет година 52.000 мање незапослених

Анита Јанковић Речевић
За пет година 52.000 мање незапослених

Бањалука - Незапосленост у РС константно је у опадању што потврђују најновији подаци према којима је у новембру прошле године без посла било 97.193 радника, што је у односу на прије пет година за 52.091 лица мање, а економисти истичу да је то махом због одлива радне снаге.

Према подацима Републичког завода за статистику, у посљедњих пола деценије број незапослених лани је први пут пао испод 100.000 и управо 2018. година је била рекордер у паду незапослености. За 11 мјесеци лани број тражилаца посла је смањен за 17.171 у односу на 2017. годину. За пола деценије, када је у питању структура незапослених, број тражилаца посла највише је опао међу висококвалификованим радницима и то за 51,5 одсто, а слиједе полуквалификовани и они са дипломом више стручне спреме гдје је број незапослених мањи за око 43 одсто. Најмањи је пад незапослених са високом стручном спремом, свега 14,2 одсто.

Позитивне трендове у паду незапослености истовремено прати раст запослености, која је лани достигла историјски максимум, па је тако, према подацима Завода за статистику у Српској у септембру прошле године плату зарађивало 268.879 радника, што је у односу на 2013. више за 30.239. Највише радника лани је радило у прерађивачкој индустрији, те трговини и дјелатностима које су везане за поправку возила, а најмањи број запослених регистрован је у области продаје некретнина.

Члан Удружења економиста РС SWOT Предраг Дудуковић сматра да пад незапослености није резултат значајнијег запошљавања у домаћим предузећима и институцијама.

- РС биљежи раст новозапослених али несразмјер између пада незапослености и раста запослености је велики и ту разлику чине они који су отишли у иностранство. Такође, добар дио новозапослених посао је добио у јавном сектору, а не реалном - рекао је Дудуковић и додао да би разлога за славље било тек да је пад незапослених преливен у раст запослених, и то махом у реални сектор.

Дудуковић је истакао да је раст запослености у знатној мјери резултат субвенционисања запошљавања које РС спроводи већ неколико година и оцијенио да је пад незапослености највећи у структури високовалификованих радника јер су управо они најтраженији на Западу.

И економиста Горан Радивојац сматра да позитивни трендови у вези са питањем незапослености и запослености нису резултат привредне активности на подручју РС, јер не долази до знатнијег прилива новца у фондове.

- Близина Европске уније даје позитивне ефекте како на тржишту рада у РС, тако и на тржишту производа и услуга. Може се очекивати да ће се економија развијати и да ћемо дијелити судбину тржишта ЕУ - рекао је Радивојац, додавши да се очекује даљи пад незапослености.

Предсједник Уније удружења послодаваца Драгутин Шкребић тврди да је било доста запошљавања у реалном сектору претходних година, те да недостаје радника у обућарској и металној индустрији, као и возача.

- Незапослени који желе могу добити посао у тим секторима у Српској кад год пожеле. Оно што је проблем је чињеница да немамо начин да зауставимо одлив људи. Иако подижемо плате нећемо зауставити одлазак јер ми не можемо парирати богатом Западу - рекао је Шкребић.

Сектори

Предраг Дудуковић је истакао да је у РС готово немогуће издвојити привредне гране које одскачу по броју новозапослених.

- Развој металског и дрвног сектора је на завидном нивоу, као и ИТ индустрија али ниједна грана не предњачи у запошљавању. Проблем је што и даље имамо велики број незапослених а предузећа не могу наћи адекватан кадар. Тај дисбаланс биће још већи - рекао је Дудуковић.

*Број незапослених по годинама

2013 – 149.284

2014 – 142. 675

2015 – 135.585

2016 – 125. 906

2017 – 114. 364

новембар 2018 - 97.193

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана