За неисправно паковање казна и до 15.000 КМ

М. Л.
За неисправно паковање казна и до 15.000 КМ

Бањалука - Произвођачи у РС који у наредном периоду не буду водили рачуна о дизајнирању и здравственој исправности амбалаже, али и правилном одлагању амбалажног отпада могли би за казну искеширати и до 15.000 марака.

Предвиђено је то приједлогом уредбе Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС о управљању амбалажом и амбалажним отпадом.

Уредбом се забрањује произвођачу или увознику да производи и пушта на тржиште амбалажу са повећаним удјелом олова и других штетних супстанци. Прописано је и да се амбалажа класификује и означава према материјалу коришћеном у производњи, тако да се олакша прикупљање, поновна употреба и обнова амбалаже. Документом је предвиђено и да произвођач, увозник, пакер, пунилац и трговац на велико обезбјеђују прописано управљање амбалажним отпадом. 

- Циљ доношења ове уредбе је да се кроз детаљније уређење управљања отпадом обезбиједи очување природних ресурса, заштита животне средине и здравља људи, развој савремених технологија производње амбалаже, успостављање оптималног система управљања амбалажом и амбалажним отпадом, као и функционисање тржишта на територији РС - навели су из министарства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана