За личне инвалиднине два милиона КМ

Свјетлана Ђуричић
За личне инвалиднине два милиона КМ

Бањалука - Влада Српске одобрила је два милиона КМ за исплату личних инвалиднина, а око 3.200 лица са најтежим инвалидитетом мјесечно ће добијати 100 марака.

Помоћница министра здравља и социјалне заштите РС Бранка Сладојевић каже да је Министарство финансија одобрило два милиона КМ за инвалиднине, те да се одлука односи на период до краја године.

- Одлуку доноси Влада РС једном годишње или до доношења измјена и допуна Закона о социјалној заштити РС. До почетка 2019. требало да имамо или нови закон или нову одлуку. Још нема јединственог регистра лица са инвалидитетом, али оквирно се ради о 3.200 корисника - нагласила је Сладојевићева.

Она је додала да они који испуњавају услове, већ могу да поднесу захтјев, а захтјев ће бити ријешен у року од 30 дана.

- Ко има спремну документацију и рјешење Фонда ПИО о тјелесном оштећењу, може одмах да поднесе захтјев, а право му тече од јула. Очекујем да би прве исплате могле бити око 20. августа - појаснила је Сладојевићева.

Секретар Савеза удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима РС Госпава Рађен-Родић је увјерена да ће се до краја године ово право наћи у Закону о социјалној заштити.

- Пратићемо његову примјену и видјети да ли можемо ићи у правцу повећања појединачног износа или обухвата броја корисника. Појединачни износ јесте мали, али и то је за почетак довољно - каже Рађен Родић.

Предсједник Савеза слијепих РС Бранко Сузић је рекао да, према грубој процјени, право на личну инвалиднину може да оствари око 300 слијепих особа.

- То ће процјењивати комисија при Фонду ПИО. Одлука је ступила на снагу и од брзине рада комисија и центара за социјални рад зависи кад ће бити издата рјешења - каже Сузић.

Мирослав Становић, чији је син лице у стању менталне ретардације, рекао је да је ово право насушна потреба за лица са инвалидитетом.

  • У земљама окружења право на личне инвалиднине одавно постоји - каже Становић, који је предсједник Управног одбора Удружења за помоћ ментално недовољно развијеним особама града Бањалука.

Услови

Одлуком о одобрењу пласмана средстава за унапређење положаја лица са инвалидитетом накнадом за личну инвалиднину, која је објављена у “Службеном гласнику РС”, предвиђени су услови за остваривање овог права. Како се наводи, личну инвалиднину могу добити лица са тјелесним оштећењем од 80 до 100 одсто, са пребивалиштем у РС, који зависе од помоћи и његе другог лица. Један од услова је и да је оштећење или обољење настало у развојном периоду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана