Вукашиновић тужио бих због кућног притвора током поступка у којем је ослобођен

Срна
Вукашиновић тужио бих због кућног притвора током поступка у којем је ослобођен

Сарајево - Бивши припадник Војске Републике Српске /ВРС/ Илија Вукашиновић тужио је БиХ због душевне боли коју је претрпио током 199 дана проведених у кућном притвору за вријеме трајања поступка у којем је ослобођен кривице за ратне злочине почињене на подручју Рогатице.

Вукашиновићев адвокат Дејан Богдановић предложио је данас на припремном рочишту да се на главном претресу саслуша вјештак неуропсихијатар Омер Чемаловић.


Богдановић је рекао да би вјештак на основу медицинске документације и личног прегледа Вукашиновића дао мишљење о постојању, врсти и трајању душевних болова и због чињенице да је 199 дана провео у кућном притвору, уз додатну мјеру да га два пута дневно без најаве обилазе и провјеравају полицијски службеници.

Висина тужбеног захтјева није прецизирана, преноси Бирн.

Помоћник правобраниоца БиХ Јелисавета Пласто рекла је да остаје код писаног одговора на тужбу, те додала да приговара на то да се саслушају Вукашиновић и вјештак.

У мају 2017. године Апелационо вијеће Суда БиХ ослободило је Вукашиновића оптужбе за злочин против човјечности почињен у септембру 1992. на подручју Рогатице. Он је, заједно с још седам особа, ослобођен оптужби да је у рогатичком селу Карачићи стријељао и запалио 20 Бошњака.

Главна расправа заказана је за 3. октобар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана