Возови стали на пола сата

Вељко Зељковић
Возови стали на пола сата

Бањалука - Представници осам синдикалних организација које дјелују у оквиру “Жељезница Републике Српске” одржали су јуче получасовни штрајк упозорења.

Штрајк је одржан иако је управа овог предузећа крајем прошле седмице пристала да се данас састане са представницима радника.

Синдикати су незадовољни због неусаглашавања и непотписивања Колективног уговора до 15. септембра, начина реструктурирања ЖРС, умањења плата за август, те неизвјесности у вези са реализацијом кредита Свјетске банке.
Подршку жељезничарима дала је Конфедерација синдиката РС, чији је потпредсједник Божо Марић рекао да је задовољан што су синдикати који дјелују на ЖРС јединствени у својим захтјевима.

Он је навео да су представници Конфедерације 5. септембра на састанку са Владом Српске добили обећање да ће до 15. септембра бити закључен појединачни колективни уговор, као и испуњени остали захтјеви, што до сада није урађено.

Представници синдиката се надају да ће на састанку са Управом доћи до договора, у супротном код радника постоји велика подршка за организовање протеста.

Коментаришући наводе о умањењу плата запослених, из управе ЖРС поручују да у поступку издавања анекса уговора о раду, у сврху усклађивања плата са Законом о измјенама и допунама Закона о раду, истим анексима је, осим увећања плате за порез на доходак, одређеном броју радника извршена додатна корекција уочених грешака код ранијих коефицијената.

Како су навели, утврђено је да су ти радници имали коефицијенте који нису одговарали радним мјестима на која су распоређени. Истичу да је све извршено у складу са законом и једнаким поступањем према свим запосленима, сходно одредбама Закона о раду РС и примједбама Главне службе за ревизију.

- Када је ријеч о повећању плате у износу од 30 КМ по одлуци Владе РС, она је за август обрачуната у складу са Законом о измјенама и допунама Закона о раду и Закона о измјенама и допунама Закона о порезу на доходак - истакли су из ЖРС.
Појашњавају да је у складу са тим прописима свим радницима августовска плата увећана сразмјерно обрачунатом порезу, односно радници који су примили плату између најниже плате и 500 КМ нису могли остварити повећање плате од 30 КМ, него је то повећање износило од 27 КМ до 30 КМ, сразмјерно порезу садржаном у плати.

Када је у питању структура кредитних средстава Свјетске банке, из ЖРС су рекли да је од 51,3 милиона евра овог кредита 42,7 милиона евра предвиђено за финансијско реструктурирање, а што обухвата исплату заосталих дуговања.

Како је наведено, ова финансијска средства још нису оперативна и још увијек се не налазе на посебном рачуну у банци.
Договор или протест

Уколико синдикат и Управа Жељезница Републике Српске не постигну договор, 4. октобра ће пред Управном зградом овог јавног предузећа у Добоју, са почетком у 14 часова, бити организован велики протест радника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана